2017. május 26., péntek

Mákos lepény

Sokszor vagyok úgy hogy valami alapanyagból régebbről marad és nem akarom hogy tönkremenjen ezért keresek hozzá egy jó kis receptet! Nos, így jártam most a  megmaradt mákkal amiből született ez a finom kis sütemény:)
                                                                                   
Hozzávalók:
tésztához:
23 dkg liszt
15 dkg margarin
13 dkg cukor
2 tojássárgája, pici só
töltelék:
18 dkg darált mák
13 dkg cukor
reszelt citromhéj 
2 tojás fehérje habnak
*
Elkészítése: Először elkészítettem a tölteléket de csak addig hogy kevés /0,8 dl/tejet a cukorral felmelegítettem beleszórtam a darált mákot  kicsit kevertem majd levettem hagytam kihűlni ezután reszeltem hozzá a citrom héját pár csepp levét is tettem hozzá és hagytam pihenni még összeállítottam a tésztát.  A tészta hozzávalóit összegyúrtam kis darabka tésztát félretettem ebből lett a rácsozás a többit kinyújtottam/29x22 cm nagyságra/ és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem  ekkor a tojásfehérjét habnak felvertem és hozzákevertem a mákos töltelékhez. Ezt a keveréket simítottam a tésztára  majd a maradék tésztát is kinyújtottam és derelyevágóval vékony csíkokat vágtam és berácsoztam a mákos töltelék  tetejét. Tojássárgájával lekentem és előmelegített sütőben 200 fokon 20' sütöttem.  Még langyos volt a tészta mikor felszeleteltem. Nagyon finom!
-Utólag vettem csak észre hogy figyelmetlenül olvastam a receptet a töltelékhez írt "kanálka vajat" kihagytam de szerintem nem is hiányzik belőle!
Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: