2017. május 24., szerda

Krumplis dübbencs "Ízőrzők" Létavértes

Csökkentett mennyiségből készítettem amiből  10 db lett! ( Ebből a tésztából lehet pogácsát készíteni ,vagy a tészta kinyújtása után olvasztott zsírral kenni  tésztát kisebb darabokra vágni és feltekerni.A további eljárás hasonló mint a túrósnál!) Most nálam kapros túróval készült!
                                                                            
Hozzávalók tésztához:
30 dkg liszt
1 nagyobb  krumpli
1 evőkanál zsír
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 db tojás/felverve fele tésztába másik felével kentem
töltelékhez:
15 dkg tehéntúró
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál szárított kapor
*
Elkészítése:Krumplit megpucoltam felkockáztam és enyhén sós vízben puhára főztem majd krumplinyomón áttörtem. Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt pici cukorral és liszttel hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a krumplit és zsírt összemorzsoltam majd beletettem az élesztőt , tojást és a maradék tejjel bedagasztottam a tésztát amit letakarva hagytam kelni. Mikor duplájára nőtt  enyhén lisztes deszkára borítottam és  széthúzogattam a tésztát  nagyobb téglalap formára  majd feldaraboltam kisebb téglalapokra  így lett 10 db. Ezután  a túrót és tejfölt összekevertem majd ízesítettem a kaporral és pici sóval . Ebből a töltelékből kanalaztam a tészta egyik végére amit feltekertem és zsírral kikent tepsibe raktam úgy hogy a hajtás legyen alul. Tetejét a fél tojás és egy teáskanál tejföl keverékével kentem le. Előmelegített sütőben 200 fokon 25' sütöttem.  Nagyon finom puha a tésztája  !
-Akár így sósan vagy bármilyen édes töltelékkel is finom lehet!
Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akkor ez ugyanaz mint a krumplis kőttes?
Azt hiszem mindjárt meg is sütöm, kapor helyett megvehagymával;-)))

Timi írta...

Pont ma sütöttem én is dübbencset, de nem így, hanem a "hagyományos" módon hajtogatva, zsírral megkenve és kaporral megszórva :o)
Így még nem is láttam, túróval megtöltve...ez lehet valami helyi specialitás, pedig mi is itt lakunk nem messze :o))) Egy biztos: nagyon finom lehet!

marisz57 írta...

Éva visszanéztem a bejegyzéseidet - látom a finom fagyikat. Most már csak a nyár hiányzik hozzájuk! :)