Hozzávalók tésztához:
30 dkg liszt
1 nagyobb krumpli
1 evőkanál zsír
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
só
1 db tojás/felverve fele tésztába másik felével kentem
töltelékhez:
15 dkg tehéntúró
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál szárított kapor
*
Elkészítése:Krumplit megpucoltam felkockáztam és enyhén sós vízben puhára főztem majd krumplinyomón áttörtem. Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt pici cukorral és liszttel hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a krumplit és zsírt összemorzsoltam majd beletettem az élesztőt , tojást és a maradék tejjel bedagasztottam a tésztát amit letakarva hagytam kelni. Mikor duplájára nőtt enyhén lisztes deszkára borítottam és széthúzogattam a tésztát nagyobb téglalap formára majd feldaraboltam kisebb téglalapokra így lett 10 db. Ezután a túrót és tejfölt összekevertem majd ízesítettem a kaporral és pici sóval . Ebből a töltelékből kanalaztam a tészta egyik végére amit feltekertem és zsírral kikent tepsibe raktam úgy hogy a hajtás legyen alul. Tetejét a fél tojás és egy teáskanál tejföl keverékével kentem le. Előmelegített sütőben 200 fokon 25' sütöttem. Nagyon finom puha a tésztája !
-Akár így sósan vagy bármilyen édes töltelékkel is finom lehet!
-Akár így sósan vagy bármilyen édes töltelékkel is finom lehet!
Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
Akkor ez ugyanaz mint a krumplis kőttes?
Azt hiszem mindjárt meg is sütöm, kapor helyett megvehagymával;-)))
Pont ma sütöttem én is dübbencset, de nem így, hanem a "hagyományos" módon hajtogatva, zsírral megkenve és kaporral megszórva :o)
Így még nem is láttam, túróval megtöltve...ez lehet valami helyi specialitás, pedig mi is itt lakunk nem messze :o))) Egy biztos: nagyon finom lehet!
Éva visszanéztem a bejegyzéseidet - látom a finom fagyikat. Most már csak a nyár hiányzik hozzájuk! :)
Megjegyzés küldése