2017. június 28., szerda

Lelkünk táplálására...

mert  erre is nagy szükségünk van ! Mikor olvastam  ezt a cikket az egyik újságban  rögtön arra gondoltam   ezt megosztom  veletek.  Amy Morin pszichoterapeuta  gondolatait  és módszereit közli aminek a gyakorlásával egy idő után másképpen kezeljük az érzelmeket, megváltozik a gondolkodásunk és sokkal kitartóbbak leszünk./Újságból másolt részletek/
-Legyünk hálásak
Pozitív hatással van a lelki egészségünkre, ha nem a terhekre és a nehézségekre koncentrálunk, hanem megpróbálunk örülni az apró dolgoknak is. Tanulmányok bizonyítják, hogy a hála fokozza a boldogságot és csökkenti a depressziót. Éppen azért a nap végén válasszunk ki három olyan dolgot, amiért hálásak lehetünk, Például:milyen jólesett a hűvös  szél a nagy melegben, vagy milyen jót kacagtunk a gyermekeinkkel délután. Egy idő után természetes  lesz, hogy este sorra vesszük a napunk pozitív történéseit, ami után sokkal jobban alszunk majd. Egy kipihent szervezet pedig nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is jóval ellenállóbb.
-Éljünk a jelenben
 Nem tudunk erősek maradni lelkileg , ha folyton azon jár az eszünk, hogy milyen negatív dolgok történtek velünk múlt héten. De éppen olyan ártalmas az is, ha azon aggódunk, hogy milyen szörnyűségek várnak ránk holnap. Éppen ezért próbáljunk meg mindig a jelenre koncentrálni, és ne pocsékoljuk feleslegesen az energiáinkat olyan dolgokra, amelyeken már nem vagy még nem tudunk változtatni. Ehhez először próbáljunk  meg egy percig arra összpontosítani, ami éppen körülöttünk zajlik. Figyeljünk a hangokra, a színekre, a tárgyakra, az illatokra, utána pedig az érzéseinkre. Ha ezt a gyakorlatot rendszeresen elvégezzük, azzal nagyon sokat fejlődik a koncentrálóképességünk, ami ebben a  rohanó világban nagy hasznunkra lehet. Ráadásul ez a módszer abban is segít, hogy élvezzük az élet minden egyes pillanatát, hiszen nem zavarnak be sem a múlt, sem pedig a jövő problémái.

- A mentálisan erős emberek remekül kezelik az érzelmeiket, ezért jól érzik magukat a bőrükben, kiegyensúlyozottak és sikeresek. Mi lehet a titkuk? A pszichoterapeuta szerint például ők nem vesztegetik az idejüket önsajnálatra, helyette inkább vállalják a felelősséget, kiállnak magukért, és elfogadják, hogy az élet nem mindig igazságos. Emellett rugalmasan kezelik a változásokat, nem pazarolják olyan dolgokra az energiáikat, amelyeket nem tudnak befolyásolni, nem rágódnak a múlton és tanulnak a hibáikból. Ha valaki lelkileg erős, az nem irigykedik mások sikereire, nem adja fel a harcot az első kudarc után és nem fél az egyedülléttől, a saját gondolataitól sem.

Ui:Régebben olvastam a  pozitív gondolkodás elsajátításáról   de  bibliai idézeteket is lehetne felsorolni aminek hasonló hatása van lelkünkre !
                                                                         



3 megjegyzés:

Ani írta...

Milyen igaz gondolatok! Mikor kicsik voltak a gyerekek, minden este, bibliaolvasás előtt hálaadást is tartottunk. Külök is neked egy bibliai idézetet: "Tudjuk pedig, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden javukra van." Ez a citrom és limonádé esete.:)

teller-cake írta...

:-) :-) Jó kis olvasmány.....

Éva írta...

Ani köszönöm!
teller-cake köszi!