2017. július 26., szerda

Kakaós-fahéjas csiga

Bármennyire is melegszik az idő ha fahéjas kelt tésztára vágyom akkor  el is készítem :) A receptet itt találtam fél adagból  készítettem amiből 9 db lett azt írom le!
                                                                           
Hozzávalók:  20 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1,5 dkg élesztő, 2 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl langyos tej, csipet só,töltelék: 6 dkg porcukor, 1 cs. vaníliacukor, 8 dkg margarin, 1-1 teáskanál kakaópor és fahéj összekeverve.Tészta tetejére 1 tojás sárgája,  1/2 dl tejszín -1 teáskanál cukor.
Elkészítése Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt kiskanál liszttel hagytam felfutni. Kimért liszthez öntöttem a felfutott élesztőt a többi hozzávalóval és a tejjel majd a langyos margarinnal bedagasztottam a tésztát amit letakarva hagytam kelni 3/4 órát. Ezalatt a töltelékhez a hozzávalókat kikevertem. Tésztát enyhén lisztes deszkán átgyúrtam majd kinyújtottam négyszögletes formára a töltelékkel megkentem és feltekertem majd 2 ujjnyi széles csíkokra feldaraboltam és sütőpapírral borított tepsibe raktam egymástól kicsit távolabb. Tojás sárgájával lekentem és még 20' pihentettem. Előmelegített sütőbe tettem ahol 20' sütöttem 220 C fokon majd sütőből kihúzva a tepsit a tésztára kanállal rácsurgattam a tejszín és cukor keverékét és vissza tettem még 10' sülni 180 C fokon. Mikor kihűlt akkor szedtem szét( mert azért kicsit mégis "összebújtak " )  és porcukroztam .Azt hogy mennyire finom nem tudom hűen leírni ezt kóstolni kell !
📌2019.08.29-én a talált recept teljes mennyiségéből elkészítve:😋
💓


Jó étvágyat !

5 megjegyzés:

undercover írta...

Kedves Éva! Most sütöttem meg egy régebbi receptedet, a mákos kevertet. A férjem ugyan nem volt túl lelkes a mákdarálásnál, sőt - de most megkóstolta, és üzeni, hogy nagyon-nagyon finom. Köszönöm a receptet!

Éva írta...

undercover örülök hogy ízlett váljon egészségetekre! Köszönöm hogy küldték visszajelzést!

Lívia írta...

A kakaót és a fahéjat is szeretjük, de így együtt a kettőt süteményben meg pláne. Kevés édességet szeretek, de a kelt tészták jöhetnek, nagyon szeretem. Jól néz ki a sütid és biztos, hogy finom is.

teller-cake írta...

Nagyon finomnak néz ki, szívesen vennék most egyet belőle.... :-)

Éva írta...

Lívia mostanában együtt szoktam a kakaóport és fahéjat süteménybe tenni nekem valahogy így még jobban ízlik. A kelt tészta nekem is kedvenc a férjuram frissen megeszik egyet a többit elosztom magamnak vagy megy a hűtőbe:-)) Örülök hogy "kelt tészta rajongó" táborához tartozol!Köszi !
teller-cake bocsi de csak a következő adagból tudok küldeni:-))