2018. január 26., péntek

Kelesztés nélküli zsemle /tojás nélkül

Bár a  talált recept  nagyobb mennyiséget és kiflit tartalmaz,  én mégis tettem egy próbát hogy  zsemlét és fele mennyiségből készítsek :)
Hozzávalók 4 db kifli vagy zsemle:  175 g finomliszt, 125 ml  2,8 % tej, 12,5 g friss élesztő, 1/2 teáskanál só, 1/2 kávéskanál kristálycukor, 12,5 g olvasztott vaj, tészta kenéséhez:  1 evőkanál tej.
💟

Elkészítése:  Kevés langyos tejbe tettem a cukrot és az élesztőt teáskanál liszt hozzáadása után hagytam felfutni. Kimért lisztet tálba tettem amihez a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt is beletéve  bedagasztottam a tésztát . A tésztát négyfelé vettem egyenként megformáztam zsemlének amit ezután sütőpapírral bélelt tepsibe raktam. Ezután bekapcsoltam a sütőt és még az melegedett  200 C fokra csak addig keltek a tészták ,  langyos tejjel átkentem kettő tetejére szezámmagot szórtam és betettem a sütőbe  ahol 20' sütöttem. Gyorsan összeállítható  és sütéssel  együtt fél óra alatt  akár már asztalunkra is varázsolhatjuk a finom  házi péksüteményünket  !
Jó étvágyat !

9 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörűek, kívül is és belül is :-)

teller-cake írta...

Hű, nagyon szép a színe és a formája is!

Éva írta...

Katalin köszi!
teller-cake köszi!

Okki írta...

Szép formásak lettek! :)

Éva írta...

Okki köszi!

Unknown írta...

Egy kicsit átalakítva, de szuper lett. :)))

Éva írta...

Jozsi Danko örülök hogy elkészítetted, váljon egészségedre!

aranyos fodorka írta...

Ki fogom próbálni, én eddig a "rendes" kenyértésztámból szakítottam le egy-egy zsemlére valót. De azok kicsit "tömörek" - bár azért azok is finomak.
Ez olyan "légiesnek" könnyűnek látszik....

Éva írta...

aranyos fodorka kenyértésztából is finom tud lenni, de tegyél egy próbát ezzel nem fogod megbánni, váljon egészségedre!