2018. február 28., szerda

Tejfölös zsíros gombóc "Ízőrzők" Tengelic

Mikor láttam ezt a műsort , aranyos volt ahogy az idős néni és a már felnőtt fia együtt főztek  és dicsérték ezt az ételt ami a család kedvence volt! (Harmadoltam a mennyiséget amiből én  készítettem  azt írom le: 18 db gombóc lett belőle!) 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 4 dkg zsír,  só, 1,3 dl forró víz, öntethez: fél fakanál  zsír, 1 kisebb vagy nagyobbnak a fele  vöröshagyma,  só, őrölt paprika,  2 evőkanál  tejföl.
💟
Elkészítése:  Tálba tettem a lisztet elkevertem benne a sót. Külön edénybe tettem a zsírt és a vizet mindkettőt felforrósítottam. Először a  forró vizet öntöttem a lisztes keverékhez közben fakanállal kevertem majd a zsírt tettem hozzá amivel szintén elkevertem. Félretettem hagytam hűlni. Öntethez a zsírt forrósítottam majd az apróra vágott vöröshagymát pirítottam meg benne amire rászórtam az őrölt paprikát, sóval ízesítettem  és végül elkevertem benne a tejfölt. Tésztát összegyúrtam amiből diónyi gombócokat formáltam és forrásban lévő vízbe raktam mikor megfőtt hideg vízzel leöblítettem és összekevertem a tejfölös szafttal. Bármilyen savanyúság finom hozzá! Finom!
Jó étvágyat!


6 megjegyzés:

Katalin írta...

Mi is láttuk ezt a műsort, mindet meg szoktuk nézni, felvesszük őket, és akkor nézzük meg, amikor időnk van rá. Nagyon szeretjük!
Guszták lettek a gombócaid!
Sajnálom hogy nem tudtad végigjátszani a petrezselymes játékot :-(
Úgy megtetszett ez a petrezselyemhajtatás, hogy azóta egy másik gyökérvéget is vízbe tettem, de ezt sokkal rövidebbre vágta. Így is szépen, dúsan hajt :-) Te nem próbálkoztál vele azóta?

Móni írta...

Szia! Nálunk, Hódmezővásárhelyen ezt a gombócot levesbe főzzük. Kicsit más sorrendben tanultam nagymamámtól. Először a sós lisztben eldörzsölte a zsírt, majd a forró, zöldséges, krumplis léből vett hozzá, kanállal összekeverte, majd rögtön átgyúrta, és a forró levesbe kis gombócokat szaggatott-hengergetett a tésztából. Utána "suhantotta", azaz forró zsírba szórt pirospaprikát, és a forró levesre öntötte, ami nagy sistergéssel járt. Nagyon szeretem, majd kipróbálom ezzel a szafttal is.

aranyos fodorka írta...

Nekem is van valami hasonló receptem, de a tésztába én kevés főtt, reszelt krumplit is teszek és nem gombócolom, hanem nagyobb méretű kanállal szaggatom. Kifőzés után az enyémre is paprikás, hagymás zsír került.És ennek is kell tejföl a tetejére. Lehet, hogy van ennek valami "rendes" neve, de nem tudom, mi csak hagymás gombócnak hívtuk.

Éva írta...

Katalin köszi finom volt. A petrezselyem hajtatást most mellőzöm:)
Mónika Baricsa én ezt a fajta gombócot eddig még csak ebben a műsorban láttam azért is készítettem el mert kíváncsi voltam rá. Biztos finom az is amit leírtál.Köszi!
aranyos fodorka én most találkoztam először ezzel a recepttel de nekem nagyon ízlett.

marisz57 írta...

Az én nagymamám "paprikás zsíros gombóc" néven készítette - és nagyon szerettük. Egyszer fiatalasszony koromban úgy jártam vele, hogy jó nagy (öklömnyi) gombócokat csináltam, aztán persze a közepe főtlen maradt...:D Azóta szigorúan betartom a diónyi mennyiséget a tésztából.:)

Éva írta...

marisz57 a leckét akkor megtanultad?:-)) Nekem ez nem volt ismerős de nagyon ízlett! Köszi!