2018. április 7., szombat

Kövér palacsinta "Ízőrzők" Hidas

Ez az első olyan palacsinta receptem amiben élesztő van, kíváncsi voltam milyen?

Hozzávalók 8 nagyobb méretű palacsintához:  15 dkg  liszt, fél dkg friss élesztő, 1 db tojás, csipet só, fél teáskanál cukor, 2,5 dl tej, 1 dl szódavíz, másfél evőkanál olaj. Tészta töltéséhez: 2 db alma ízlés szerinti mennyiségben cukor őrölt fahéj/ez a mennyiség 5 db töltéséhez lett elég/ három  db. sárgabaracklekvárral lett megtöltve.
🌷
Elkészítése: Almát megpucoltam és lereszeltem kevés cukrot  őrölt fahéjat tettem hozzá átforgattam és hagytam kicsit állni.  Lisztet tálba öntöttem belemorzsoltam az élesztőt hozzátettem a cukrot , sót, tojást és apránként beleöntöttem a tejet közben kevertem. A végén lazítottam a masszát a szódavízzel és hagytam pihenni. Addig elkészítettem a tölteléket az almát kicsit kinyomtam és kevés zsíron megdinszteltem  hűlt még a tésztát kisütöttem. A palacsinta tésztába belekevertem a másfél evőkanál olajat és  a palacsinta sütőbe felmelegített pici olajra  kanalaztam a masszából  és a szokásos módon mindkét oldalát megsütöttem. Mikor elkészültem az összes sütésével ezután töltöttem meg. Nagyon finom! 
Ui: A masszát érdemes sütés előtt szűrőkanálon keresztül átönteni, sütésnél az első tészta  biztos vastagabb lesz mivel aki még eddig nem sütötte ezt a fajtát gyakorlatban jön rá hogy mennyi az elég:-))
Jó étvágyat kívánok !

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehetett, ilyenről még nem is hallottam :-) A tölteléke is biztos finom volt!
Most húsvéthétfőn pont itt jártunk, Hidason - utána még több Baranya menyei látványosságot is meg tudtunk tekinteni -, itt a tájházat néztük meg, nagyon szép volt.

Éva írta...

Katalin eddig még én sem de nagyon finom. Mikor nézzük ezeket a műsorokat amit már annyiszor ismételnek mindig gondolok rád hogy vajon jártatok-e már azon a tájon?

Ilona írta...

Nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni holnap.Köszönjük a finomságokat.

Lívia írta...

Jól mondod Évikém, hogy finom volt a kelt palacsintád, ugyanis én ismerem, mert az én húsvéti palacsintatortám is kelt változatban készült.

María írta...

Én mindig teszek élesztőt a palacsintatésztába, ha nem frisset, akkor szárítottat. És újabban se tejet, se szódát, csak sima langyos vizet, mégis mindig isteni a palacsintám. Valahol olvastam, hogy csak sima vízzel is jó a palacsintatészta, és tényleg.

Éva írta...

Ilona örülök hogy tetszik, váljon egészségetekre.
Lívia akkor már ismered, biztos hogy a palacsintatortához is jó lehetett!
Maria én most ismerkedtem meg ezzel, de én is készítettem már sima vízzel sőt akkor még tojást sem tettem hozzá és finom volt!