2019. február 21., csütörtök

Marlenkagolyó

Juditka  bejegyzését látva  egyből az jutott eszembe hogy ha már halogatom a Marlenka sütését legalább" golyó" formában készítsem el:)  Nem egy előkészülés után történt a próba így korrigálnom kellett kicsit a receptet mivel kevesebb tej volt itthon😕

Hozzávalók: mézes lap: 20 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 2 dkg margarin, 1 db tojás, 1 ek méz, 1 tk. mézeskalácsfűszer, 1/2 tk szódabikarbóna, karamell krém: 3 dl tej, 10 dkg cukor, 1/2 mk szódabikarbóna, összeállításnál: 8 dkg puha margarin, 1 ek méz, kevés rumaroma, golyók forgatásához darált dió.
🌸
Elkészítése: tésztához: a margarint, mézet, porcukrot, tojást és a fűszerkeveréket tálba tettem amit gőz fölött összemelegítettem. Kicsit vártam még hűlt majd a szódabikarbónás liszttel összegyúrtam tésztának.  Kinyújtottam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem amit előmelegített sütőbe 180 C fokon 13' sütöttem.( A tészta összeállítása és sütése előtt tettem fel a tejet  a cukorral és szódabikarbónával a tűzhelyre lassú tűzön időnként megkeverve hagytam  főni addig még besűrűsödött.) Mikor a tészta teljesen kihűlt akkor összetörtem apróra  szerintem akár le is lehet darálni legközelebb úgy csinálom. Ehhez az összetört tésztához tettem a puha margarint 1 evőkanál mézet kevés rumaromát és a már kihűlt karamell krémet és összegyúrtam majd golyókat formáltam és darált dióban forgattam meg😋 
Jó étvágyat kívánok !

7 megjegyzés:

Katalin írta...

Jaj de finom lehet! Marlenkát egyszer már sütöttem, az elég munkás volt, de a golyókkal is volt mit tenned :-) de megérte, mert biztos nagyon jó lett!

Évi - Ízek és utazások írta...

Valahogy sosem csábultam még el a marlenkára, de ez a golyó meggyőzött. Nekem is meg kell kóstolni. :)

Éva írta...

Katalin azért is esett a választásom erre a golyós változatra hogy talán könnyebb, úgy mondanám inkább egyszerűbb és finom!
Évi megér egy próbát mert finom!

Ani írta...

Engem is visszariasztott eddig a sok pepecselés, meg persze sok minden, ha sütésről van szó-:) Ügyesen megoldottátok.

Tiffanylda írta...

Én egyszer kóstoltam a marlenkát, de nem győzött meg - valószínű rossz helyen vettem, mert mindenki áradozik róla.
Ez a golyó igen csábító, ki fogom próbálni! A mézes lap olyan, mint a hagyományos mézes sütihez való, amit készen is kapni?
Köszi, hogy megosztottad!:)

Éva írta...

Ani köszi!
Tiffanylda én a marlenkát eddig csak képről ismertem de elképzeltem mennyire finom lehet, viszont ahogy olvastam a recept leírást sok lap sütése + karamellkrém kicsit megriadtam tőle de csábított. A mézes lapból akár figurákat is lehetne szaggatni és finom könnyen elkészíthető azt hogy lehet-e készen kapni nem tudom ? Váljon egészségetekre sok sikert az elkészítéséhez!

Éva írta...

ali imran váljon egészségedre!