2019. július 13., szombat

Túrós ökörszem


Hozzávalók: tésztához: 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, 0,8 dl tej, 2 ek. cukor, csipet só, 1,3 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj/margarin, töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 1 tojássárgája, fél cs. vaníliacukor, ízlés szerinti mennyiségű porcukor, reszelt citromhéj, mazsola, tészta kenéséhez : tojás fehérje./ebből a mennyiségből 7 db  lett ilyen nagyobb méretben /
😊
Elkészítése: Tészta hozzávalóit  szokásos módon bedagasztottam letakarva hagytam duplájára kelni. Közben elkészítettem a tölteléket amihez a túrót villával összetörtem a mazsolát kevés langyos vízbe áztattam majd leszűrtem és a többi  hozzávalóval összekevertem. Megkelt tésztát enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam ellapogattam  ujjnyi vastagra és nagyobb bögrével  kiszaggattam. A tészta közepét lenyomogattam és ide kanalaztam a töltelékből. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam ahol még 15' pihentettem ezután lekentem tojásfehérjével és előmelegített sütőben 180 C fokon 25' sütöttem. 😋
Jó étvágyat kívánok !

8 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Éva, én a lusta változatát ismerem, hogy kiszedem a zsemle belét és beletöltöm a túrókrémet!:) Ez biztos sokkal finomabb! Köszi!

Éva írta...

Tiffanylda olyat már én is készítettem az is finom.Ez azért inkább sütemény jellegű nagyon finom!

Kincse írta...

A túrós sütemény újabb változata, remek! :)
A rejtély benne, hogy mérsz ki 0,8 dl teje? :)

Katalin írta...

Nagyon guszta lett, már régóta szerettem volna én is ilyet sütni, de mindig elmaradt :-) Nagyon fincsi lehet, ebből szívesen megkóstolnék egyet!

Gerdi írta...

Túrós- mert aki a túróst szereti, rossz ember nem lehet! :-) (Idézet Tőled.) Nagyon jól néznek ki, túrós bukta helyett lehet ilyet fogok készíteni.

Éva írta...

Kincse kicsit kevesebb mint 1 dl, általában azért nem annyira pontos a megadott mérték tészta állagától függ.
Katalin köszi érdemes elkészíteni nálatok talán dupla adag is elfogy:)
Gerdi nem tudom hogy miért de mostanában nagyon kívánom a túrós sütiket, köszi váljon egészségetekre!

aranyos fodorka írta...

Én is Tiffanylda változatát ismerem és készítem - már ha ilyesmire támad kedvem - de pl. a zsemlét töltöttem már midenféle ledarált hús és zöldségmaradékkal is és az is ízlett.

Éva írta...

aranyos fodorka a zöldséges változatot én is szívesen kipróbálnám majd egyszer:)