2020. október 16., péntek

Rizses rakott káposzta/hús nélkül

 


Hozzávalók: kb. 50 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl,8-10 dkg  füstölt szalonna, 10 dkg rizs, 2 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál ételízesítő, 1 húsleveskocka, 1 tk  piros fűszerpaprika, 1 mk. törött bors.

🍂

Elkészítése: Rizst átöblítettem vízzel majd  ismét vizet öntöttem rá és fél órát hagytam ázni. Savanyú káposztát átmostam kisebb darabokra vágtam. Füstölt szalonnát feldaraboltam és a zsírját kiolvasztottam, majd megfonnyasztottam rajta a megtisztított és finomra vágott hagymát lehúztam a tűzhelyről és pirospaprikát szórtam rá  pici vizet öntöttem hozzá ezután tettem bele a lecsöpögtetett rizst amivel átpirítottam. Dupla mennyiségű vizet öntöttem rá és ekkor tettem hozzá az ételízesítőt és a leveskockát. Felforraltam  és lefedve hagytam  addig  még el nem fő alatta az összes lé. Tejfölben elkevertem a tojásokat borsot . Jénai aljába szórtam a savanyú káposzta egy részét  amire a párolt rizsből tettem meglocsoltam  tejföllel majd ismét káposzta -rizs- tejföl és végül betakartam a megmaradt káposztával amire rákanalaztam a tejfölös öntetet. Az edényt betakartam jénai tetejével  és előmelegített forró sütőben fél óráig sütöttem majd a tetejét levettem  és még 10'-ig sütöttem😋

Jó étvágyat kívánok !

7 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Nem lehet ez rossz - szinte mindig van itthon savanyú káposzta (C vitamin helyett) ki fogom egyszer próbálni.

Éva írta...

aranyos fodorka ez nekem annyira ízlett hogy egyáltalán nem hiányzott belőle a hús. Tegyél egy próbát, váljon egészségedre!

Ani írta...

Itt a hideg idő, jöhetnek a savanyú kàposztás ételek. Jó ötletet adtál. Ezt a receptet nem ismertem.

Tiffanylda írta...

Jó kis "spóros" recept, szinte minden van hozzá egy háztartásban! Nem ismertem, kifogom próbálni, nem árt néha mellőzni a húst!;)

Éva írta...

Ani olyan rég megvan ez a könyv amiben találtam de előbb utóbb csak elkészítettem és nagyon finom, váljon egészségetekre!
Tiffanylda sokszor vagyok úgy hogy egyáltalán nem kívánom a húst olyankor jó az ilyen recept. Természetesen ilyenkor férjuramnak valami mást kell kitalálnom:-))

szetecsk írta...

Köszönöm Éva!
A hétvégére készítettem, de most meg kellett kóstolnom.Imádom a savanyúkáposztát, isteni lett.
Káposzta kedvelőknek meg kell kószolniuk

Éva írta...

szetecsk örülök hogy ízlett váljon egészségedre!