2021. január 30., szombat

Krumplis-túrós pogácsa

 Hétvégi újságban találtam  ezt a receptet és mivel  szeretjük a  pogácsát ezért fél adagból gyors  próba következett😊(korábban már sütöttem hasonló összetétellel itt megnézhető)

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1/2 dl tejföl, 2 ek. tej, 10 dkg főtt burgonya, 1 db tojás, 15 dkg  túró, 1/2 kk. só, 1/2 kk. cukor, 1/2 dkg friss élesztő, tészta kenéséhez 1 tojássárgája.

🌻

Elkészítése: Krumplit megpucoltam és puhára főztem majd áttörtem hagytam hűlni. Tejbe tettem a cukrot  élesztőt hagytam kicsit  felfutni. Kimért liszthez tettem  az összes hozzávalót  összegyúrtam sima tésztának majd kinyújtottam és  összehajtottam három rétegre/balról középre, jobbról középre, majd összehajtva/, ezt a műveletet még 2x csináltam kisebb szünetekkel a hajtogatás közt,  ezután letakarva 30'-ig pihentettem a tésztát.  A megkelt tésztát kinyújtottam  késsel bevagdostam majd kiszaggattam és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam. Tojássárgájával lekentem és előmelegített sütőben 180 C fokon 20' -ig sütöttem😋

Jó étvágyat kívánok!

7 megjegyzés:

Katalin írta...

Ismét finomat sütöttél, nagyon szépek lettek 😀.

Éva írta...

Katalin köszönöm.

aranyos fodorka írta...

Ez jónak ígérkezik ! Elmentettem a receptet, a jövő hétre vendéget várok, lehet kipróbálom....És ha egy kis sajtot is szórna az ember a tetejére, nem rontana rajta, igaz ?

Tiffanylda írta...

Én is pogit sütöttem, de csak krumplisat. Olyat is ismerek, hogy túrós pogácsa, de együtt a kettőt még nem hallottam. Ki fogom próbálni. A krumplit te mindig meghámozva főzöd meg? Én héjában és eléggé utálom úgy megpucolni, de nagyanyám mindig azt mondta, hogy ha héj nélkül főzöm, akkor túl "vizes" lesz a krumpli és nem lehet vele jól dolgozni. Lehet, hogy ez csak egy régi hiedelem?:) A rakott krumplit is héjában főzöm. Írj majd erről, mi a tapasztalatod, van-e különbség a kettő között? Köszi!

Éva írta...

aranyos fodorka szerintem a sajt soha nem ront rajta én szezámmagot szórtam pár darabra, váljon egészségetekre!
Tiffanylda pogácsa nálunk is nyerő bármilyen is, ha csak kettőnknek sütök elég a fél adag ebből is nagyobb részét én eszem meg teával. Amikor nudlit vagy gombócot csinálok akkor héjában szoktam megfőzni de ilyen kis mennyiségnél inkább pucolom jól leszűröm és úgy töröm össze. A héjában főzött valóban szárazabb de a nudlinál gombócnál az kell hogy ne vegyen fel sok lisztet.

Tiffanylda írta...

Köszönöm, Éva!:)

aranyos fodorka írta...

Tiffanylda: én is többnyire héjában főzöm, lehet, hogy ez valami régi szokás ?
De: a héjában főtt krumplit feldolgozás során sózom, a felkockázottat (ha mégis ilyen készítek), akkor a vizet sózom.