2024. június 11., kedd

Molnárka /péksütemény

Régebben már sütöttem ezt a fajta péksüteményt ami itt megtalálható. Most az esős idő miatt nem volt kedvem boltba menni, gondoltam megoldom  házilag a pékárú hiányát 😉


Hozzávalók 4 darabhoz: 20 dkg liszt, 1 db tojás/ aminek a fele a tésztába a másik felével kentem a tésztát/, 1 teáskanál cukor, 1 dkg friss élesztő, 1,5 dl langyos tej, 2,5 dkg  puha margarin, 1 mokkáskanál só, tészta tetejére: tojás, kevés reszelt sajt.

Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt kevés liszttel elkeverve hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a már felfutott élesztőt a többi hozzávalóval együtt és  a maradék tejjel és puha margarinnal bedagasztottam a tésztát amit letakarva 40' pihentettem. A megkelt tésztát négyfelé vettem egyenként oválisra formáltam és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam  ahol még addig pihent még a sütőt előmelegítettem 200 C fokra . A tojással lekentem a tészta tetejét reszelt sajtot szórtam rá és sütőbe téve 25'-ig sütöttem.😋

Jó étvágyat kívánok !

4 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Jó ötlet,ki fogom próbálni. Én a kenyértésztámból szoktam néha elvenni és abból sütök zsömlét. De ez kicsit más, és biztos finom.

Katalin írta...

De jól néznek ki, kívül is és belül is szépek, szép lyukacsosak, látszik hogy jól megkeltek. Finomak lehetnek/lehettek!

Gizi írta...

Szépek és finomak, váljék egészségedre! Nagyon régen sütöttem már, de jó hogy eszembe juttattad.

Éva írta...

aranyos fodorka megér egy próbát mert finom, sok sikert váljon egészségedre.
Katalin köszönöm, finom de még van belőle.
Gizi köszönöm szépen.