2024. szeptember 8., vasárnap

Csíkos kalács

 Napok óta  kalácsot szerettem volna enni, vállalva a sütő  melegét is  nem vártam tovább😊


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 dkg friss élesztő, 5 dkg cukor, 1,5 dl langyos tej,  fél kávéskanál só, 1 db tojás aminek a felét a tésztába a másik felével kentem a tésztát, 3 dkg puha margarin, + 1,5 evőkanál kakaó.


Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt  kevés lisztet hozzátéve hagytam hogy felfusson. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalókat a már felfutott élesztővel együtt és bedagasztottam a tésztát a végén dolgoztam hozzá a margarin. A tészta mennyiségét felezve egyik  részébe beledolgoztam a kevés vízzel kikevert kakaót. Mindkét tésztát letakarva hagytam kelni fél órát. A megkelt tésztákat kinyújtottam a világosra raktam a kakaóst és feltekertem. Sütőpapírral bélelt formába raktam ahol ismét letakarva pihentettem 3/4 órát . Az idő letelte után fogpiszkálóval szurkáltam  meg pár helyen  és lekentem tojással. Előmelegített sütőben 200 C fokon 25'-ig sütöttem. Mikor kivettem a sütőből cukros tejjel lekentem.😋 


Jó étvágyat kívánok !

Akkora lett a kalács hogy jutott szomszédba  kostoló , mélyhűtőbe gondolva a gyerekekre  és azért nekem is 2-3szelet !

8 megjegyzés:

Katalin írta...

Finomat sütöttél, külalakra is nagyon szép lett. Én is várom már a lehűlést, hogy tudjak finomságokat sütni!

aranyos fodorka írta...

Már kezdtem aggódni, hol vagy....Alig várom, hogy elmúljon ez a meleg, sütök már végre én is valamit - és ez a recept tetszik, ki fogom próbálni...

Gizi írta...

Nagyon szép csíkos lett a kalácsod, látszik hogy milyen könnyű a tésztája, váljék egészségedre. Biztosan nagy örömmel fogadta a szomszédod is, és a gyerekek is jóízűen falatozzák majd.

Éva írta...

Köszönöm Kati . Nekem most még kicsit meleg volt a levegő nem nem bántam meg😊

Éva írta...

Köszönöm Mari hogy figyelsz rám. Kicsit meleg volt de megérte!

Éva írta...

Köszönöm Éva nagyon finom könnyű a tésztája. A szomszédom és én általában mindig gondolunk egymásra ha sütünk. A gyerekeim kicsit később fogják kóstolni.

Ani írta...

Jól feldobtad a kelt kalácsot! Nagyon mutatós.

Éva írta...

Köszönöm Ani.