2011. július 29., péntek

Török kenyér / ahogy én csináltam/

Tegnapi napon láttam Limaránál ezt a receptet. Nagyon megtetszett gondoltam kipróbálom ,de egy kicsit másként. Csak olyan alapanyagból  készítettem amit én használok és itthon volt  éppen !
                                                                                 
Hozzávalók: 50 dkg. finomliszt, 2 csapott teáskanál  só, 0,5 dl olaj, 1,5 dl langyos víz, 1,5 dl tej, 2 dkg. élesztő, 1 teáskanál cukor. 1 db tojás a tészta kenéséhez és szezámmag + köménymag.
😉
Elkészítése: egy tálba amiben általában szoktam dagasztani beleöntöttem a vizet, tejet és a cukrot ebbe morzsoltam bele az élesztőt. Jól elkevertem, majd a lisztet amibe a sót tettem, hozzáadtam a folyadékhoz. Összegyúrtam az egészet  beleöntöttem az olajat és elkezdtem dagasztani. /Mivel gépem nincs!/ Mikor már jól bedagasztottam   konyharuhával letakarva kb. 1,5 óráig hagytam kelni. Ezután kiborítottam  lisztezett tepsibe, letakartam és még 20' hagytam pihenni. Közben a sütőt bekapcsoltam .  A tészta tetejét olajos kézzel kicsit körbe benyomkodtam/ bár ez nem látszik rajta, bátrabban kellett volna nyomni/ , 1 tojást felkeverve megkentem a tésztát és beszórtam szezámmag és köménymag keverékével.  200 fokon 30' sült  Még nem vágtam meg, de nagyon jó puha az állaga!
                                        Jó étvágyat!                                            

11 megjegyzés:

Csilla írta...

Szeretnélek egy díjjal megajándékozni,nézz be hozzám kérlek. :)

Nagyon szuper ez a kenyér!
Imádom a friss kenyér illatát, szinte érzem a kép láttán! :)

Okki írta...

Nagyon szép lett a kenyér! :)

Marti M írta...

Nagyon jól néz ki

Gizi írta...

Csodaszép a kenyér!! Jó lenne most egy szeletke, zsírral megkenve, paradicsommal és paprikával. Még a gyomrom is megkordult, hogy rágondoltam.:))

María írta...

Én is megnéztem Limaránál is tegnap, bátor vagy, hogy belekezdtél :)! Nagyon szép lett, kíváncsi lennék, ízre és állagra milyen volt??

Bianka írta...

Nagyon szép lett

Limara írta...

Nagyon szép lett a kenyér!:) Igen, jó bátran, egészen az aljáig le kell nyomni a tésztát, különben kelés közben eltűnik a minta. Azt megkérdezhetem, hogy miért keleszted dagasztás után ilyen hosszú ideig?

Éva írta...

Csilla: köszi a díjat és a kenyerem dícséretét!
Oki, martinelli: Köszönöm!
Gizi: frissen nem jó enni a kenyeret, majd hagyok neked!
Maria: Köszönöm! Nagyon finom az íze mint a fehérkenyérnek jó puha!
Bianka: Köszönöm!
Limara: örülök hogy megnézted és tetszik!Arra már rájöttem hogy legközelebb teljesen benyomom. A kelesztés valahogy így szoktam meg, szerinted kevesebb idő is elég?Mondjuk 1 órát általában kelesztem!

Limara írta...

Az első kelesztésnek fele idő is elég, 45-50 perc, mert könnyen túlérik a tészta.A második kelesztésnek viszont több kell, legalább ugyanennyi, 50-60 perc. De természetesen, ha neked bevált úgy, akkor az is rendben van:)

Petra írta...

Nagyon guszta lett a kenyered! Igaza van Csillának, szinte a képernyőn keresztül is érezni az illatát. :)

Éva írta...

Limara: Köszi a tanácsod, megfogadom és legközelebb ahogy mondtad úgy fogom csinálni!
Petra: Köszönöm! Valóban nagyon finom lett az illata már mikor sűlt is nagyon fini volt!