Hozzávalók: 50 dkg. finomliszt, 2 csapott teáskanál só, 0,5 dl olaj, 1,5 dl langyos víz, 1,5 dl tej, 2 dkg. élesztő, 1 teáskanál cukor. 1 db tojás a tészta kenéséhez és szezámmag + köménymag.
😉
Elkészítése: egy tálba amiben általában szoktam dagasztani beleöntöttem a vizet, tejet és a cukrot ebbe morzsoltam bele az élesztőt. Jól elkevertem, majd a lisztet amibe a sót tettem, hozzáadtam a folyadékhoz. Összegyúrtam az egészet beleöntöttem az olajat és elkezdtem dagasztani. /Mivel gépem nincs!/ Mikor már jól bedagasztottam konyharuhával letakarva kb. 1,5 óráig hagytam kelni. Ezután kiborítottam lisztezett tepsibe, letakartam és még 20' hagytam pihenni. Közben a sütőt bekapcsoltam . A tészta tetejét olajos kézzel kicsit körbe benyomkodtam/ bár ez nem látszik rajta, bátrabban kellett volna nyomni/ , 1 tojást felkeverve megkentem a tésztát és beszórtam szezámmag és köménymag keverékével. 200 fokon 30' sült Még nem vágtam meg, de nagyon jó puha az állaga!
Jó étvágyat!
11 megjegyzés:
Szeretnélek egy díjjal megajándékozni,nézz be hozzám kérlek. :)
Nagyon szuper ez a kenyér!
Imádom a friss kenyér illatát, szinte érzem a kép láttán! :)
Nagyon szép lett a kenyér! :)
Nagyon jól néz ki
Csodaszép a kenyér!! Jó lenne most egy szeletke, zsírral megkenve, paradicsommal és paprikával. Még a gyomrom is megkordult, hogy rágondoltam.:))
Én is megnéztem Limaránál is tegnap, bátor vagy, hogy belekezdtél :)! Nagyon szép lett, kíváncsi lennék, ízre és állagra milyen volt??
Nagyon szép lett
Nagyon szép lett a kenyér!:) Igen, jó bátran, egészen az aljáig le kell nyomni a tésztát, különben kelés közben eltűnik a minta. Azt megkérdezhetem, hogy miért keleszted dagasztás után ilyen hosszú ideig?
Csilla: köszi a díjat és a kenyerem dícséretét!
Oki, martinelli: Köszönöm!
Gizi: frissen nem jó enni a kenyeret, majd hagyok neked!
Maria: Köszönöm! Nagyon finom az íze mint a fehérkenyérnek jó puha!
Bianka: Köszönöm!
Limara: örülök hogy megnézted és tetszik!Arra már rájöttem hogy legközelebb teljesen benyomom. A kelesztés valahogy így szoktam meg, szerinted kevesebb idő is elég?Mondjuk 1 órát általában kelesztem!
Az első kelesztésnek fele idő is elég, 45-50 perc, mert könnyen túlérik a tészta.A második kelesztésnek viszont több kell, legalább ugyanennyi, 50-60 perc. De természetesen, ha neked bevált úgy, akkor az is rendben van:)
Nagyon guszta lett a kenyered! Igaza van Csillának, szinte a képernyőn keresztül is érezni az illatát. :)
Limara: Köszi a tanácsod, megfogadom és legközelebb ahogy mondtad úgy fogom csinálni!
Petra: Köszönöm! Valóban nagyon finom lett az illata már mikor sűlt is nagyon fini volt!
Megjegyzés küldése