2012. február 22., szerda

Tejfölös bableves/tarkabab/

 Hozzávalók: 1/2 kg. tarkabab, 1 cikk  fokhagyma , kisebb  vöröshagyma, 1  babérlevél, 2 evőkanál ételízesítő , pirospaprika, őrölt bors, csípős paprika, liszt a rántáshoz, kevés zsír, és   valamilyen füstölt kolbász vagy mint jelen esetben is füstölt húsos csont, tejföl.
Elkészítése: A babot általában előző nap este beáztatom.  Felteszem  főni a babot  bőséges vízben, beleteszem a felsorolt fűszereket /fokhagyma, vöröshagyma, babérlevél, ételízesítő és az előzőleg  1/2 órát beáztatott füstölt húsos csontot. Mikor már a bab  kezd puhulni és a csont kezd elválni a hústól  akkor  kiveszem a levesből a füstölt  csontos húst. Rántást készítek  és  a levest még azzal is felfőzöm. A csontról leszedtem a kevés húst felkockáztam  és úgy tettem vissza a  már kész levesbe.
Az elkészült  levesnek a felét most kiszedtem és  egy tejfölt belekeverve felforraltam. Így lett tejfölös bablevesem. Ez most az én óhajom volt , a férjuram  tejföl nélkül ette. Abban viszont egyformán hogy  mind a ketten felkockázott nyers vöröshagymával ettük, nagyon finom és laktató leves  volt!
                               Jó étvágyat!                                       

5 megjegyzés:

Panna írta...

Én szalonnát szoktam bele tenni, szeretem az ilyen levesekben a füstös ízt :)

Éva írta...

Panna: Füstőlt húsoscsontot tettem én is bele, de van úgy hogy én is szalonnát és egy kis kolbászt teszek!

Vicuska írta...

Finom ám, jó kis téli leves, múlt héten főztem én is :)

Katalin írta...

Finom lehetett a levesed. Én is mindig teszek bele valami füstöltet, olyan jó ízt ad neki!

Éva írta...

Vicuska: Nekem teljesen mindegy milyen évszak van bármikor megtudom enni!
Katalin: Finom volt, volt már úgy is hogy csak szalonnabőrt tettem bele az is nagyon jó ízt adott neki!