2012. március 19., hétfő

Krumplis béles

Ma úgy ébredtem hogy nekem ezt a süteményt  meg kell sütnöm.! Nagyon régóta vágyom rá, régi időkre és ízekre emlékeztet. Sajnos receptem   nem volt. Két helyen is nézelődtem végül  összevonva ami nekem szimpatikus volt  úgy készítettem el, fél adagból és mint utólag vettem észre kihagytam a margarint a töltelékből, de így is nagyon  finom lett!
Hozzávalók tészta: 1/2 kg. liszt, 1 db tojás  2,5 dkg. élesztő, kevés cukor, pici só, kb. 2 dl tej, 3 evőkanál olaj. töltelék: 30 dkg. krumpli, 4 evőkanál tejföl, kevés só, őrölt bors, kevés cukor ízlés szerint. 
🌸
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból bedagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam  hogy duplájára  megkeljen. Közben a krumplit megpucoltam kockára vágtam és enyhén sós vízben megfőztem. Még melegen krumplinyomón áttörtem és beletettem a tejfölt, sót őrölt borsot  és egy kevés cukrot. Jól kikevertem. A megkelt tésztát két részre vettem kinyújtottam  egy margarinnal kikent tepsibe tettem amire rákentem a krumplimasszát majd a másik tésztát kinyújtva ráborítottam. Tojással megkentem  a tetejét. Előmelegített sütőben 200 fokon 20' sütöttem.
(Amit utólag vettem észre hogy a töltelékbe kellett volna  margarin, nem tudom azzal milyen lett volna mert így is finom)  Ha van valakinek  jó krumplis béles receptje szívesen kipróbálnám és akkor eldöntöm hogy melyik a" nyerő"?   Finom ez is de nem az a régi íz amire emlékszem!
                                     Jó étvágyat kívánok !                                   

11 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Ilyet még sosem ettem és nem is tudom elképzelni!:) Küldj egy darabot!:))) Nem tudom mihez hasonlítani... Segíts!:)

Éva írta...

Tiffanylda: Könnyebb lenne küldeni mint most elmondjam mihez hasonlít, ha még eddig nem ettél? Kelt tészta,ezzel a krumplis töltelékkel.Nagyon régen ettem, sajnos édesanyámtól ezt a receptet nem jegyeztem le. Finom volt ez is de nem az igazi.

Gizi írta...

Látványra jól néz ki, de el nem tudom képzelni milyen is lehet a töltelék íze. Nekem kicsit furcsának tűnik a só-bors és a cukor együtt, de Neked elhiszem hogy finom volt. Megnézem majd a "krumplis receptes" könyvembe, hátha van benne béles recept, és akkor elküldöm hogy ki tudd próbálni.

Éva írta...

Gizi: Nagyon pici cukrot tettem bele csak. Így volt írva a receptben is, de ha találsz másikat szívesen kipróbálom. Van egy pár szakácskönyvem, de ezt nem találtam benne. Köszi!

Emi írta...

Én sem ismerem a krumplis bélest de különlegesen hangzik. Megkóstolnám!

Gerdi írta...

Kíváncsi voltam rá, milyen lehet a krumplis béles. Valami másra gondoltam, de ez sem lehet ám rossz:-)

Seffer Lilla írta...

Még sosem hallottam róla, tényleg elég furcsa a tölteléke, de azt hiszem szívesen megkóstolnám!

Éva írta...

Emi: Kelt tészta krumplis töltelékkel, szívesen megkínálnálak!
Gerdi: Lehet hogy az idősebb nénik tudják ennek a receptjét igazán! Jó volt, de nem az amilyet fiatal koromban ettem.
Lilla: Egy kóstolást megér! Most nem tudok küldeni sajna!:(

teller-cake írta...

Micsoda különlegesség! Nekem nem fura a cukor a borssal és sóval, mióta megismertem a férjem, aki cukorral eszi a krumplis tésztát... brrrr...

Vicuska írta...

Jó lehet!!!

Éva írta...

teller-cake: Na az azért elég fura, arra én is azt mondom...brr...
Vicuska: Finom volt!