2012. augusztus 23., csütörtök

Szilvás gombóc

Hozzávalók:2-3 db krumpli , só, diónyi zsír, sz.sz. liszt,  kb. 10  db szilva, kevés cukor , fahéj, prézli és a  pirításához kevés olaj.
Elkészítése: A krumplit megmostam és enyhén sós vízben héjával együtt feltettem főni. Mikor megfőtt megpucoltam és krumplinyomón átnyomtam hagytam teljesen kihűlni./ ha teljesen kihűlve gyúrom be akkor kevesebb lisztet vesz fel és így puhább a tésztája/. A kihűlt krumplihoz tettem a diónyi zsírt és lisztet annyit amennyivel egy jó puha tésztát kaptam Kinyújtottam  és nagyobb pohárral kiszaggattam a tésztát.( Eddig késsel daraboltam fel a tésztát de "mindig tanul az ember" az egyik műsorban egy idős néni mondta hogy azért jó pohárral mert úgy jobban egyformák lesznek a gombócok. Igaza van!) A szilvát kimagoztam kettévágtam  és kevés fahéjas porcukrot szórtam rá majd a tészta közepébe tettem és összefogva a tésztát gombócokat formáltam . Feltettem vizet forrni kevés sóval és ebbe pakoltam a gombócokat majd mikor már a víz tetejére feljöttek kiszedtem  és kevés olajban megpirított prézlibe pakoltam.  Maradék kis tésztából  egy kis nudlit söndörtem. Tálaláskor szintén fahéjas cukrot szórtam a tésztára.
Jó étvágyat!  

9 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyon gusztusos, én is tegnap csináltam pont!:-)

Okki írta...

Nagyon finom! Nálunk holnapra van beprogramozva. :)

Katalin írta...

Milyen jó ötlet, én még idén nem is csináltam....
Nagyon guszta a tiéd, fincsi lehetett!

Kati írta...

De szeretem:)

Kati írta...

Játék van nálam, szívesen látlak:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/08/nyarbucsuztato-lancjatek.html

Gerdi írta...

Tényleg, lassan beállhat a szilvásgombóc-üzem:-) Idén még nem készült, de jó nagy adagokat szoktam, mert nagyon szeretjük!

Éva írta...

Anikó: Köszi! Elképzelem milyen sokat kellett neked csinálni!
Okki: Szerintem most szinte minden második blogon látom, most van a szezonja!
Katalin: Szerintem előbb vagy utóbb biztos hogy nektek is ebédre gombóc lesz! Nagyon finom volt!
Kati: Örülök hogy szereted, a játékodat felfedeztem és már jelentkeztem is köszi a meghívást!
Gerdi: Eltudom képzelni hogy milyen sokat kell neked is gyártani?:-))

marisz57 írta...

Mi is imádjuk a krumplis gombócot, barackosan, szilvásan, lekvárosan is!

Éva írta...

marisz57:Érdekes még barackosan nem próbáltam pedig fino lehet úgy is!