2013. október 10., csütörtök

Pénztárcakímélő lepények

2010-es Nők lapja Konyha számában találtam  ilyen főcímmel, van a tésztának egy alapreceptje/aminek a neve quiche/ ejtsd:kis/ ez egy omlós tészta alapú lepény, amire bármilyen tölteléket lehet pakolni.
A/ tészta/quiche alapreceptje  ( 25 cm. átmérőjű lepényhez) : 25 dkg. liszt, 10 dkg. hideg vaj esetemben  margarin, 3-4 ek. jéghideg víz, 1 db tojás, csipet só.Elkészítése: A kis darabokra vágott margarint összemorzsoltam a liszttel , hozzátettem a tojást , sót és a vizet. Összegyúrtam  alaposan majd hűtőbe tettem 1 órát pihenni. Leírok  pár receptet a tésztához !  Most én  ezt készítettem el, bár a többi is nagyon  vonzó !
                                                1.  Hagymás-csirkés quiche
                                                                       
Hozzávalók: 1 adag  quiche alaptészta, 20 dkg. csirkemell, 2 ek. olaj, 1 közepes fej hagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 10 dkg. reszelt sajt, 3 db tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín amit  én most helyettesítettem 2 ek. tejföllel, só, bors.
Elkészítése:  A csirkemellet apró kockákra  vágtam  sóztam borsoztam és az olajon  kicsit megsütöttem. A hagymát paprikát paradicsomot szintén felkockáztam.A tojásokat felvertem és hozzákevertem a tej-tejföl  keverékét. A tésztát kinyújtottam  és egy piteformába tettem úgy hogy a szélén is legyen tészta. 180 fokos sütőben  elősütöttem 10' majd kivettem és a tésztára szórtam  a hagymát , a paprikát-paradicsomot  erre a csirkemellet majd ráöntöttem a tojásos masszát és reszelt sajtot. Volt itthon kb. 5 dkg. juhtúróm ezt is rámorzsoltam és kis szárított kaporral szórtam meg a tetejét. Sütőben 200 fokon még 30' sütöttem.
(Azért választottam most ezt  mivel éppen volt kevéske csirkemell hozzá) 
                                                           ********
                                                      2.Spenótos  quiche
Hozzávalók: 1 adag quiche alaptészta, 25 dkg. spenót/mirelit is lehet/,só, bors, szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg. reszelt sajt, 1 kanál vaj, 3 db tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín.
Elkészítése: A spenótot kevés vajon pároljuk át, adjuk hozzá a zúzott fokhagymás, ízesítsük sóval, borssal,  A felvert tojásokat keverjük el a tej-tejszín keverékével, sózzuk meg egy picit, és reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót. A spenótot rendezzük el az elősütött tésztán szórjuk meg reszelt sajttal, és öntjük rá a tojásos keveréket. 180 fokos sütőben süssük kb. 35 '.
                                                                               ****
                                                      3.Szalonnás-póréhagymás sajtos quiche
Hozzávalók: 1 adag quiche alaptészta, 4 tojás, 2 dl tejszín, 1 dl tej, 10 dkg szalonna, kis kockákra vágva, fél szál póréhagyma, felkarikázva, 10 dkg. reszelt sajt, só, bors.
Elkészítése:  Még elősül a tészta a tojásokat felverjük, ízesítjük sóval, borssal, majd keverjük el a tejszín és  tej keverékével. Szórjuk bele a szalonnát és a felkarikázott póréhagymát, keverjük bele a reszelt sajtot. A sütőből kivéve öntsük a tésztára a tojásos keveréket, és süssük még kb. 30'. A tetejére szórhatunk petrezselymet, snidlinget. 
                                                                            ****
                                                       4.Paradicsomos-bazsalikomos-sajtos quiche
 Hozzávalók: 1 adag quiche alaptészta, 1 nagyobb paradicsom felszeletelve, 1 ek. olaj, 1 fej hagyma felszeletelve, 1 ek. friss bazsalikom felaprítva, 3 tojás, 10 dkg. reszelt sajt, 1 dl tejszín, 2 dl tej, só, bors.
Elkészítése: Még sül a tészta verjük fel a tojást, sózzuk- borsozzuk, adjuk hozzá a tej-tejszín keverékét, a felaprított bazsalikomot, és reszeljük bele a sajtot. Az elősütött quiche aljára  szórjuk rá a hagymát, majd rendezzük el rajta a paradicsomkarikákat. Öntsük rá a tojásos keveréket, locsoltjuk meg a kanálnyi olajjal, és 180 fokos sütőben süssük még kb. 30'.

Ui: A tészta sütési technikája mindegyik receptnél hasonló  elő kell sütni!
 Remélem kedvet kaptok hozzá és elkészítitek valamelyiket!  Biztos hogy én  elkészítem még belőle valamelyiket,  mert nagyon ízlett! / A tejszínt helyettesíthetitek tejföllel én úgy csináltam/


               

7 megjegyzés:

Roza írta...

Nagyon jól hangzik mindegyik, Éva!:)
Majd én is kipróbálom őket, ha megint lesz konyhám:)

Gabriella írta...

Jó kis változatok, ahogy végignéztem őket, mindet szeretem. Talán a spenótost hagynám utoljára, mert erősen húsevő vagyok. :)

Vicuska írta...

Ez a jó a quiche-ben, hogy sokféleképpen variálható és finom is! Azért felfedeztem egy-két új hozzávalót nálad magamnak :)

Borso írta...

Még évekkel ezelőtt szerettem meg Angliában, ami fura mert ez egy francia étel, de az angoloknűl is igen népszerű. Nálam padlizsános-cukkinis-hagymás vagy spenótos készül legtöbbször.

HajniZoli írta...

Finom étel, néha szoktam készíteni, éppen abból ami van a hűtőben.
Jól néz ki a tányérodon!

Kati írta...

Én gombásat készítettem legutóbb, igaz leveles tésztából:) A tied is fincsi:)

Éva írta...

Roza örülök hogy tetszik. Kívánom hogy mielőbb minden a helyére kerüljön szép kis konyhádban és kedvedre süssél-főzzél!
Gabriella örülök hogy tetszenek, én a spenótosan ki sem próbálom mert azt nem szeretem.
Vicuska örülök hogy tetszik, én ezzel az elnevezéssel mint lepényféle még eddig nem is találkoztam.
Borso akkor neked már ez nem újdonság.A hagymást én is szívesen kipróbálnám.
HajniZoli örülök hogy tetszik, köszi!
Kati gombás az csak jó lehet,köszi!