2014. február 1., szombat

Diós csiga muffin formában

                                                                                

Hozzávalók  a tésztához: 1,5 dkg. élesztő, 1,75 dl langyos tej, 1 kiskanál kristálycukor, 36 dkg finomliszt, 1 tojás, fél mokkáskanál só, 3-4 dkg. margarin, a töltelékhez:  6 dkg. margarin, 6-6- dkg darált dió és porcukor,a nyújtáshoz: finomliszt,  a forma kikenéséhez:2 dkg. margarin, a tetejére és az oldalára:6 dkg. margarin,/sütés közbeni öntetnek: 1 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál tej, 1 csomag vaníliás cukor./
🌸
Elkészítése: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoltam, és a cukorral meleg helyen 10 perc alatt fölfuttattam. A lisztet egy nagy tálba tettem, a közepét kimélyítettem és beleütöttem a tojást, bele öntöttem az élesztőt, sóztam és 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztottam. A vége felé az olvasztott margarint is beledolgoztam. Akkor jó ha olyan a tésztánk amely elválik az edény falától. Langyos helyen 50 percig kelesztettem.
Ezalatt a töltelékhez a puha (szoba hőmérsékletű) margarint a darált dióval és a porcukorral összekevertem. A tésztát  kelesztés után finoman átgyúrtam, majd enyhén belisztezett gyúródeszkán 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtottam. A diókrémmel megkentem ,  majd akár a piskóta-tekercset  szorosan föltekertem. Fontos, hogy 5-6 cm-nél ne legyen vastagabb, mert akkor nem fér bele a formába. Ezután 12 egyforma szeletre vágtam.
Oldalukat olvasztott margarinnal egyenként körbekentem, majd egy közepes muffin sütő margarinnal kikent mélyedéseibe fektettem. Tetejüket a maradék margarinnal  megkentem és előmelegített sütőben 180 fokon  12' sütöttem.Ekkor a kétféle  cukorral édesített tejjel meglocsoltam, és 200 fokon még 12' sütöttem. Még melegen a vaníliás cukorral meghintettem.
Jó étvágyat!

Ui:Dió helyett mákkal, kakaóval és fahéjjal is tölthetjük. ( a receptben főzőtejszín volt írva tészta locsolására de helyettesíthető  tejjel is! )

9 megjegyzés:

Györgyi írta...

Nagyon finom lehet dióval :)

Csigabige írta...

Jaj, de finom lehet! Szívesen tesztelném is :)

trollanyu írta...

Nagyon szépek lettek, jó ötlet a muffinos sütés, már én is próbáltam:)Nálunk mindegy mivel van töltve, elfogy:)

Katalin írta...

De jó ötlet, szépek lettek!

Éva írta...

janka kovács köszi finom !
Csigabige köszi, gyere van még tartalék!
trollanyu köszi! Már mákkal is készítettem én is panasz nem volt érte!
Katalin köszönöm!

Vicuska írta...

Nagyon praktikus megoldás! Én sem panaszkodnék egyik tölteléknél sem :D

Éva írta...

Vicuska köszi!

Névtelen írta...

ugorjatok be a számba,mind!!
Csudaötletes!

Éva írta...

Emőke nem mondtad elég hangosan, biztos azért maradtak itt:-))