2014. június 7., szombat

Habos mákos

                                                                            
Hozzávalók:tésztához: 15 dkg. vaj, 20 dkg. liszt, 1 evőkanál porcukor, 1 tojássárgája.Töltelékhez: 15 dkg. darált mák, 10 dkg. cukor, 1 csipet őrölt fahéj, 1 tk. reszelt citromhéj, 4 ek.szilvalekvár.Habhoz: 2,5 dl tejszín, 5 dkg. darált mák.Díszítéshez: tejszínhab
Elkészítése: A tésztához összemorzsoltam a hideg vajat a liszttel, majd hozzáadtam a porcukrot, a tojássárgáját, és összegyúrtam. (Ha nehezen áll össze a tészta tehetünk 1-2 evőkanál tejfölt!). Letakartam és hűtőben pihentettem 2 órán át.  A töltelékhez a mákot összekevertem a cukorral, a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal  Ráöntöttem 1,5 dl forró vizet és félretettem pihenni. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tésztát lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtottam  majd  sütőlapra terítettem Villával megszurkáltam és a sütőben 3-4  percig elősütöttem. Kivettem a tésztát  megkentem szilvalekvárral és elsimítottam  rajta a máktölteléket majd 15 percre visszatettem a sütőbe. Amikor megsült kivettem és hagytam hűlni. A tejszínt kemény habbá vertem  és beleszórtam a darált mákot összekevertem . A teljesen kihűlt süteményre rákentem a mákos habot és egy órán át pihentettem. Ezután  felvágtam a tésztát   tejszínhabrózsával és kandírozott narancshéj darabkával  díszítettem!
Ui: 2009-es receptes újságban találtam már régóta  vágytam hogy kipróbáljam , nagyon finom!

9 megjegyzés:

Csigabige írta...

Nagyon szép süteményt készítettél, biztos az íze is hibátlan! :)

teller-cake írta...

Most meg én vágyom rá, hogy kipróbáljam....istenien néz ki! :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Csodásan néz ki, egyszer már nekem is el kellene készíteni:))

marisz57 írta...

Szeretünk minden mákosat, ezt is biztos szeretnénk! :)

Timi írta...

Nagyon fincsi!
Én eddig csak tojásfehérjéből készítettem a habot, de ezt is ki fogom próbálni! Köszönöm!!! :o)

Vicuska írta...

Nagyon mutatós, a hozzávalók alapján pedig nagyon finom is! :)

Czakó Mariann írta...

Nagyon guszta és szép a sütid ! :) Még nem próbáltam a máktölteléket szilvalekvárral, de nagyon jól hangzik ! Szép pünkösdi Ünnepet kívánok ! :-)

Hankka írta...

Nagyon guszta, a férjem szereti a habos mákost, úgyhogy el is fogom neki készíteni! :) Kb. mekkora tepsiben sütötted vagy mekkorára nyújtottad a lapot?

Éva írta...

Csigabige köszi, nagyon finom!
teller-cake örülök hogy tetszik!
Jámborné Budai Mónika köszi, csak ajánlani tudom mert nagyon finom!
marisz57 mák imádóknak külön ajánlom!:)
Timi biztos finom tojásfehérjéből is de próbáld ki egyszer ezzel megéri!
Vicuska köszönöm!
Czakó Mariann örülök hogy tetszik, nagyon finom a lekvárral!Köszönöm a jókívánságodat!
Hankka köszi, férjednek feltétlen készítsd el biztos fog ízelni! A tésztát kb. 22X28 cm méretre nyújtottam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...