2014. december 28., vasárnap

Bejgli ismét !

Volt még egy próbálkozásom, nem adtam fel olyan könnyen ! Helyzet változatlan: finom de repedt:-))
                                                                             
Hozzávalók: tésztához: 45 dkg. liszt, 12,5 dkg margarin, 6 dkg. zsír, 5 dkg. porcukor, 1,25 dkg. élesztő, 1 kávéskanál só, 1 tojássárgája, 0,5 dl hideg tejszín, 1,25 dl hideg víz.Töltelék: 15  dkg. darált mák, 15 dkg. darált dió,  5-5 dkg. cukor, reszelt citromhéj, mazsola, mákhoz:dara és 1,5 dl tej, dióhoz zsemlemorzsa és 1,5 dl víz.
🎄
Elkészítése: (Előző nap elkészítettem a tölteléket: folyadékban feltettem a cukrot mikor elolvadt tűzhelyről lehúztam és belekevertem a citromos-mazsolás mák ill. dió tölteléket. Hagytam kihűlni. ) A tésztához valókat  összegyúrtam az élesztőt csak hozzá kellett morzsolni a liszthez és az egészet összegyúrtam majd hűtőbe tettem .Nálam  kb. 1 órát pihent ezután a tészta mennyiségéből  kimértem 3x27 dkg darabokat amit  egyenként téglalapúra nyújtottam  majd a tölteléket is harmadoltam és rákentem . A tészta szélénél 1 cm széles töltelék nélküli részeket hagytam  aminek a két keskenyebb részét ráhajtottam a töltelékre és az egyik hosszabb  szélén is  majd feltekertem . Sütőpapírral bélelt tepsire tettem  tojássárgájával lekentem. Mikor már szikkadt  volt akkor kentem le a tojásfehérjével  és hagytam ezzel is szikkadni. Előmelegítettem a sütőt 180 fokra és mielőtt betettem a tepsit a tésztát jól megszurkáltam és  30' sütöttem.Háromból 1 megrepedt  sebaj,  az íze nagyon finom volt!
Forrás:(Gyógyszertári magazin újságban találtam a receptet!)
Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Marti M írta...

Én még sosem készítettem bejglit, de készülök rá már jó ideje. Láttam több helyen is, hogy ez a legnagyobb gond. Kíváncsi vagyok nekem hogy fog sikerülni :)

Lívia írta...

Érdekes, hogy a teteje reped meg. Nekem még ott soha nem repedt meg, csak az oldala, de ott sem mindig. De ne izgassad magad Évikém, tudod mit mondott a mester cukrász, hogy az nem is igazi bejgli ami nem reped meg. Hogy ez vigasztalás-e vagy tényleg így van, ki tudja.

teller-cake írta...

A férjem szerint is csak a repedt bejgli a jó, mert abban biztosan van rengeteg töltelék! :-DD Engem még össze is szídott viccesen tavaly, amikor egyetlen bejglim sem repedt ki valami csoda folytán... Idén ezt a hibát nem követtem el!! :-))

Csigabige írta...

Még sosem próbálkoztam bejgli készítéssel, de nagyon finomnak néz ki a tiéd! :)

Katalin írta...

Fő hogy finom lett :-) Nálunk is szokott itt-ott repedezni :-)

Éva írta...

Marti Martinelli akkor éppen itt az ideje hogy kipróbáld. Kíváncsi vagyok én is hogy milyen lesz?
Lívia nekem pedig általában a teteje reped, de az ízén semmit nem változtat.
teller-cake igazad van a férjednek, általában nekem sem marad meg emiatt a sütemény:-) Ügyes vagy!
Csigabige még előtted a próba lehetősége gondolom édesanyád elkészíti helyetted! Köszi!
Katalin szerintem is az íze a lényeg, de néha azért bosszant!