Hozzávalók: tésztához: 45 dkg. liszt, 12,5 dkg margarin, 6 dkg. zsír, 5 dkg. porcukor, 1,25 dkg. élesztő, 1 kávéskanál só, 1 tojássárgája, 0,5 dl hideg tejszín, 1,25 dl hideg víz. Töltelék: 15 dkg. darált mák, 15 dkg. darált dió, 5-5 dkg. cukor, reszelt citromhéj, mazsola, mákhoz: búzadara és 1,5 dl tej, dióhoz zsemlemorzsa és 1,5 dl víz.
🎄
Elkészítése: (Előző nap elkészítettem a tölteléket: folyadékban feltettem a cukrot mikor elolvadt tűzhelyről lehúztam és belekevertem a citromos-mazsolás mák ill. dió tölteléket. Hagytam kihűlni. ) A tésztához valókat összegyúrtam az élesztőt csak hozzá kellett morzsolni a liszthez és az egészet összegyúrtam majd hűtőbe tettem .Nálam kb. 1 órát pihent ezután a tészta mennyiségéből kimértem 3x27 dkg darabokat amit egyenként téglalapúra nyújtottam majd a tölteléket is harmadoltam és rákentem . A tészta szélénél 1 cm széles töltelék nélküli részeket hagytam aminek a két keskenyebb részét ráhajtottam a töltelékre és az egyik hosszabb szélén is majd feltekertem . Sütőpapírral bélelt tepsire tettem tojássárgájával lekentem. Mikor már szikkadt volt akkor kentem le a tojásfehérjével és hagytam ezzel is szikkadni. Előmelegítettem a sütőt 180 fokra és mielőtt betettem a tepsit a tésztát jól megszurkáltam és 30' sütöttem. Háromból 1 megrepedt sebaj, az íze nagyon finom volt!Forrás:(Gyógyszertári magazin újságban találtam a receptet!)
Jó étvágyat kívánok !
6 megjegyzés:
Én még sosem készítettem bejglit, de készülök rá már jó ideje. Láttam több helyen is, hogy ez a legnagyobb gond. Kíváncsi vagyok nekem hogy fog sikerülni :)
Érdekes, hogy a teteje reped meg. Nekem még ott soha nem repedt meg, csak az oldala, de ott sem mindig. De ne izgassad magad Évikém, tudod mit mondott a mester cukrász, hogy az nem is igazi bejgli ami nem reped meg. Hogy ez vigasztalás-e vagy tényleg így van, ki tudja.
A férjem szerint is csak a repedt bejgli a jó, mert abban biztosan van rengeteg töltelék! :-DD Engem még össze is szídott viccesen tavaly, amikor egyetlen bejglim sem repedt ki valami csoda folytán... Idén ezt a hibát nem követtem el!! :-))
Még sosem próbálkoztam bejgli készítéssel, de nagyon finomnak néz ki a tiéd! :)
Fő hogy finom lett :-) Nálunk is szokott itt-ott repedezni :-)
Marti Martinelli akkor éppen itt az ideje hogy kipróbáld. Kíváncsi vagyok én is hogy milyen lesz?
Lívia nekem pedig általában a teteje reped, de az ízén semmit nem változtat.
teller-cake igazad van a férjednek, általában nekem sem marad meg emiatt a sütemény:-) Ügyes vagy!
Csigabige még előtted a próba lehetősége gondolom édesanyád elkészíti helyetted! Köszi!
Katalin szerintem is az íze a lényeg, de néha azért bosszant!
Megjegyzés küldése