2015. április 27., hétfő

Tavaszi tojásos nokedli " Szakácsmustra 10.fordulójára!"

A mostani forduló háziasszonyi teendőit Bogi látja el, ennek megfelelően  ajánlotta  hogy   Stahl Judit receptjei között nézelődjünk ! Több receptjét is megnéztem már eddig is  mivel nagyobbik lányom kedvence könyveit régebben  gyűjtötte. Az újságokban megjelenő receptjeit is átnézem , de szerintem elég sok olyan recept van amihez olyan hozzávalók kellenek ami  különleges mondhatni  azt is hogy nem olcsó:) Azért pár receptjét már kipróbáltam ami egyszerűbb mint pld.  amit választottam. Ez a recept Nők lapja Konyha 2009. áprilisi számában jelent meg és nagyon megtetszett  a cikk  bevezetője:" Vannak, akik sarokházat örökölnek a szüleiktől, és vannak, akik lényegesebbet: hagyományokat. Édesanyám május elejétől június közepéig szinte minden szombaton tojásos nokedlit főzött ebédre. Amikor elköltöztem otthonról vittem magammal a tojásos nokedli hagyományát, így tavasszal nálunk is gyakran kerül az asztalra."
                                                                               

Hozzávalók
/2 személyre/
nokedli:
25 dkg liszt
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
2,5 dl folyadék vegyesen tej és víz
többi hozzávalók:
10 dkg. füstölt szalonna
2 db tojás
1/2 dl tej
só és őrölt bors
tálaláskor apróra vágott friss petrezselyem
*
Elkészítése: A szalonnát apróra felkockáztam és kisütöttem . A pörcöket kiszedtem félretettem. A nokedlitésztához a lisztet , a sót és a borsot összekevertem egy tálba és hozzátettem a megpucolt összezúzott fokhagymát majd a folyadékot ráöntve fakanállal  összedolgoztam a tésztát. Forrásban lévő vízbe amibe sót és 2 evőkanál olajat tettem  beleszaggattam a nokedlit. Mikor feljött a víz tetejére a tészta  szűrőkanállal kiszedtem lecsepegtettem  és a szalonna zsírjába öntöttem. Mikor az egész tésztát kiszaggattam  akkor a pörcöket is rászórtam a tésztára és visszatettem a tűzhelyre átkevertem  az egészet és ráöntöttem az előzőleg felvert 2 tojás és 1/2 dl tej keverékét. Átforgattam  kevergetve készre főztem ! Tálalásnál  apróra vágott friss petrezselymet szórtam rá.  Fejes salátát készítettem mellé! 
                                                        Nagyon finom laktató ebéd volt!

6 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Kösz az ötletet, nagyon fincsi lehet! Épp azon agyaltam, hogy mit főzzek. Nem is emlékszem, mikor készítettem utoljára ilyet! Ma lesz a napja!!!:)

Tiffanylda írta...

Évám, a nokedli tésztából szerintem kimaradt a tojás, nem?

Éva írta...

Tiffanylda örülök hogy tetszik ez a recept, de ebbe a tésztába nem kell tojást tenni csak fokhagyma só, bors tej és víz keveréke. Nagyon finom!

Tiffanylda írta...

Elkészítettem - én egy tojással -, így is finom volt, köszi!:) Mentettem az eredetit, legközelebb az lesz!

Éva írta...

Tiffanylda egészségetekre!

Lívia írta...

Nagyon szeretjük a tojásos nokedlit salátával. Én nem olvastam Stahl Judit könyvét, mégis hasonlóan készítem, tehát fokhagymával, szalonnapörcösen, ugyanis így tanultam én meg a nagymamámtól. De én is teszek a tésztába tojást. Holnap készítek is, ez volt betervezve. Salátát ma vettem hozzá.