2015. május 31., vasárnap

Kézimunkáimról !

Nosztalgiával gondolok vissza azokra az időkre mikor még ezeket a kézimunkákat készítettem. Nagyon sokat kézimunkáztam fiatalabb koromban . Hiába otthon  voltak a gyerekek majd dolgoztam is mindig tudtam időt szakítani arra hogy  kikapcsolódásként kézimunkázzak.Hímeztem, majd az akkor divatos technikákkal próbálkoztam  mint a subázás csomózással , vagy az égetéssel készült subázás /a középen lévő képen látható ilyen  és  mai napig falunkat díszíti/. Az első képen olyan kézimunkám van ami kb.50 éves ez volt az  első kézimunkám .                                                                           
Amikor elkezdtem a hímzést különböző nagyságú formájú  terítőket képeket készítettem általában először magunknak, majd anyukámnak  és természetesen anyósomnak is készült . Később jött a horgolás amit szintén nagy kedvvel  csináltam  ezek a kézimunkázások első időben még gazdaságossági szempontokat is szolgáltak hiszen olcsó volt a pamut és egy blúzt meghorgolni  nem sok időbe tellett , minták voltak bőven  olyat készítettem ami tetszett és még kevesebbe is került mint a kész felső. Ezekből a horgolásaimból már nincs, mivel később lebontottam és a lányaimnak készültek blúzok. Közben megismerkedtem a varrógéppel is  nagyon hasznosnak bizonyult  hiszen ezzel is megtudtam egyszerű dolgokat varrni. A varrógép az amit a mai napig alkalmanként használok. Horgolásom utáni időszakban megtanultam a kötést  aminek szintén nagy hasznát vettem, sok mellényt, pulcsit kötöttem. Az alsó sor középső  képén egy olyan pulóverem fotóztam le amit  legalább 20 éve kötöttem és még a mai napig feltudom venni. Sajnos  ezek a kézimunkázások megszűntek,  mivel a szememnek igen fárasztó lenne. Két kis mellényt kötöttem csupán az unokáknak az elmúlt időszakban.
Jó visszagondolni  azokra az időkre mikor még kikapcsolódás volt számomra egy szép terítő  kivarrása! Talán ezért is szeretem nézegetni a kézimunkás blogokat  és csodálni amiket alkotnak!

5 megjegyzés:

fenci írta...

Sajnálom, hogy kimaradt a kézimunka : egyik legjobb alkotási és stresszoldó tevékenység! Én nagyon szeretek kötni, horgolni - nélküle rég begolyóztam volna . Szépek a munkáid!

marisz57 írta...

Ezt a bejegyzést akár én is írhattam volna, szinte szóról-szóra ugyanígy voltam . Hímzés, subázás,kötés-horgolás, varrógép - közben még olvasásra is jutott idő...
Egy időben a makramé technikával készítettem dísz és használati tárgyakat.
Most is gusztusos ételeket sütsz-főzöl, mint mindig. A zebracsíkos kalácsod különösen jól sikerült! :)

Vera írta...

Kedves Éva!
Ezt a bejegyzést akár én is írhattam volna, és a kézimunkák lehetnének az enyémek is... Abban különbözünk, hogy hála''.... hogy most is kézimunkázhatom... kicsit mindig pirulok, mert hogy panaszkodom, hogy ezt vagy azt nem látom, pedig oly sok mindent megtudok csinálni, csak nem arra az anyagra, vagy nem olyan fonallal...
Köszönöm a jókívánságaidat... Viszont Te a konyhába állítod elő a "szépségeket".. van jó pár étel, amit azóta készítek, hogy itt olvastam....
Örülj annak az egy két kis mellénynek...Szívesen látnám... meg lehet ám mutatni... nem baj ha főzős a blogod... belefér...Szeretettel...Én...

Éva írta...

fenci köszönöm!
marisz57 köszönöm!
Vera köszönöm és örülök hogy pár receptemet kipróbáltad! A kis mellények közben alkalmazkodtak a gyerkőcökhöz mikor kinek kellett és már toldtam is hozzá. Ha kézközelben lesz lefotózom majd!

Lívia írta...

Én is szerettem mindig kézműveskedni, és olyan fokon műveltem, hogy egyesületi tagként a Várban a Mesterségek Ünnepén vagy a Néprajzi Múzeumban, Iparművészeti Múzeumban árultam a termékeimet, és kiállításaim is voltak. Nem tudom, hogy belenéztél-e már a blogomban a fejléc alatt felsorolt kategóriák egyikébe a Kreatív alkotásaim alattiba, ott találkozhatsz a mézeseimmel pl. a Betlehem cíművel ami kiállításon volt, a karcolt tojásaimmal, tojás írókázással amelyek zsűrizettek, textilből készült tárgyaimmal, horgolással, kötéssel, ékszerrel, játékokkal stb. A mai napig készítek ezt-azt, de már csak ünnepekkor és a családomnak, rokonaimnak.