2015. augusztus 20., csütörtök

Ünnepi kenyerünk !

                                                                             
Félbarna kenyérkénk egészben
Hozzávalók:
Kovászhoz/amit előző nap összeállítok/
10 dkg rozsliszt
2-3 g friss élesztő
1 evőkanál langyos víz
1,5 dl joghurt
tésztához:
35 dkg finom liszt
5 dkg rétes liszt
1 adag kovász
1 dkg friss élesztő
1 tk só
1,5 dl langyos víz

🌻
Elkészítése: Előző nap összekeverem a kovászhoz valókat letakarva konyhapulton tároltam a felhasználásig. Tálba mértem a liszteket összevegyítettem majd beletettem a kovászt rámorzsoltam az élesztőt hozzá a sót és a vizet. Az egészet bedagasztottam . Letakarva hagytam 1 órát pihenni. Lisztes deszkára borítottam kicsit átgyúrtam a tésztát majd formáztam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem letakartam és még 20' pihent. Ezután vízzel lespricceltem éles késsel bevágtam és magokat szórtam rá. Hideg sütőbe tettem  A tészta tetejét beborítottam egy sütőpapírral és bekapcsoltam a sütőt 250 fokra 40' letelte után papírt levettem a kenyér tetejéről és tovább sütöttem még 10'. Mikor elkészült kivettem vízzel lespricceltem majd rácsra téve hagytam teljesen kihűlni.  Ezután vágtam ketté, nagyon finom külsőleg ropogós belseje puha!

                                                                           
és megszegve!
Jó étvágyat kívánok !

6 megjegyzés:

teller-cake írta...

Gyönyörű! Mi gyrost készülünk sütni a barátokkal, a Te recepted szerinti lepénykenyérrel. Ugye az is számít ezen az ünnepen? :-)

Katalin írta...

Szép lett a kenyered! Én is sütöttem mára, de a tiéd azért szebb! Nekem soha nem szokott úgy isten igazából sikerülni a kenyér sütés, de azért meg lehet enni :-)

Éva írta...

teller-cake köszi! Az is jó hiszen kenyérként eszitek , egészségetekre! Jó szórakozást kívánok!
Katalin köszi! Az a lényeg hogy finom, egészségetekre!

Tiffanylda írta...

Gyönyörű a kenyérkéd! Szép ünnepet nektek! Én nem sütöttem az idén...

Ani írta...

Szép lett!

Éva írta...

Tiffanylda köszi!
Ani köszönöm!