2016. január 20., szerda

Krumplis tortilla- LVK. 3.fordulójára!

Melinda indította el ezt a játékot  most a harmadik fordulóban választása Spanyolország  ahonnan ismét válogathatunk kedvünkre kóstolhatunk bele más konyha  ízvilágába. Ennél a játéknál is törekedtem arra  hogy olyan receptet válasszak ami általunk is könnyen elkészíthető és pénztárcakímélő. (Érdekesnek tűnt számomra hogy ezt az ételt én már elkészítettem többször is bár nem ezt a nevet adtam neki /tojásos sült krumpli/, vannak még véletlenek:-)) Mivel férjuram nem tartozik a "krumpli imádók" táborába ezért csak kis mennyiségből  készítettem és 18 cm  átmérőjű nyeles edénybe  sütöttem!
                                                                             

Hozzávalók:
3 db krumpli
3 db tojás
olivaolaj / Vénuszt használtam
só, őrölt bors
*
Elkészítése: Megpucoltam a krumplit és  vékony karikákra vágtam. Forró olajban megsütöttem majd kiszedtem és papírtörlőre pakoltam. A tojásokat felvertem  kevés sót és őrölt borsot szórtam hozzá amiket belekevertem ezután  a kisült  krumplit is  beleöntöttem és óvatosan összeforgattam. A teflon edénybe  kevés olajat öntöttem amit  felforrósítottam és beleöntöttem a tojásos krumplit hagytam sülni, nem kevertem csupán az edényt rázogattam. Mikor már úgy gondoltam hogy megsült az alja óvatosan egy sütőlapáttal alányúltam és átfordítottam hogy a másik oldala is süljön . Mikor elkészült egyben tányérra  csúsztattam. Tetejére aszalt paradicsomot és csípős paprikát tettem! Nagyon finom!
 Jó étvágyat kívánok hozzá!   
A receptet itt találtam  pár jó gondolattal együtt:
-"A nevüket is a kerek formájukról kapták, a tortilla valami olyasmit jelent magyarul, hogy tortácska. A spanyol tortilla tulajdonképpen egy krumplis rántotta vagy inkább krumplis omlett. Spanyolországban nagyon népszerű, szinte minden háztartás asztalán megjelenik legalább havonta egyszer, ha nem gyakrabban. A spanyol gyerekek gyakran kapnak tízóraira tortillás szendvicset, azaz kenyér közé"
"..
-A spanyol tortilla hidegen is kitűnő. A “tortilla de patatas a la española”, azaz krumplis omlett spanyol módra receptjében hidegen, majonézzel tálalják.
Spanyol tortilla változatai
A tortilla igazából az omlett spanyol megfelelője, és mint ilyen, a krumpli nem feltétlenül szükséges bele. Ettől függetlenül Spanyolországban szinte mindig krumplival készítik, és ezt gazdagítják további hozzávalókkal.
Másik nagyon népszerű fajta a krumplis-hagymás omlett. Ehhez a krumplikarikák mellett hagymakarikákat is sütnek az olajban, és így készítik el a tortillát. Szokás még borsóval, kolbásszal, füstölt sonkával, de akár tonhallal, kaliforniai paprikával készíteni, egyszóval bármivel, amivel omlettet készítenél."

3 megjegyzés:

Katalin írta...

De jó, ismét találtál egy jó spanyol receptet! Jól néz ki, finom is lehet, egyszerű de mégis különleges :-)

Okki írta...

Én is valami hasonló tortillát néztem ki erre a fordulóra, hétvégén tervezem elkészíteni. Finomnak tűnik ez is. :)

Éva írta...

Katalin nagyon finom, ahogy írtam is a bejegyzésben régebben már egyszer készítettem hasonlót de akkor még nem tudtam hogy ez a neve:-)
Okki nagyon finom!