2016. január 5., kedd

Nagymamák fortélyai ami hasznunkra válhat!

Nem az én fortélyom:-)) csak szeretném veletek megosztani ezt a pár ötletet amit a napokban olvastam egy 2002.receptes újságban!  Jó ha  ilyeneket tudunk  bármikor szükségünk lehet rá!
                                                                          ¤¤¤¤
-Ha kristálycukrot két ruha közé teszed, és langyos vasalóval néhányszor átsimítod, porcukor lesz belőle.
- Tedd a narancsot felvágás előtt forró vízbe, édesebb lesz.
-A friss, meleg  kenyeret könnyedén felvághatod, ha a kést előtte forró vízbe mártottad.
-Ha megégetted magad, hintsd be az égést liszttel, vagy kend be olajjal, és tartsd meleg fölé.
-A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe teszed, amelyhez egy kanál ecetet is adtál.
-Ha a tej kifut, önts kevés  ecetet a tűzhelyre, az elveszi a kellemetlen szagot.
-A sajtot diódarálóval is megreszelheted, így a keményebb darabok sem mennek veszendőbe.
-Ha több tojás kell a tésztába, mint amennyid van, egyet mindig helyettesíthetsz egy kanál tejföllel.
-Az omlett finomabb lesz, ha a felvert tojásokhoz egy kevéske vajat keversz.
-A tojássárgájába tégy egy csipet sót, avval megduplázod a sárga színét.
-Gyorsabban megsül a palacsinta, ha a tésztájába egy kis sütőport teszel.
-A beszáradt régi lekvárhoz adj kevés vizet, és főzd fel. Süteményt, palacsintát még tölthetsz vele.
-Ha megvágtad a kezedet , tégy tiszta tojásfehérjét reá, és kösd be: a vérzés eláll, és a seb szebben és gyorsabban heged.
-A sütemények tetejét, tojás helyett, sötétre pirított cukor felfőzött és kihűtött levével is megkenheted. Szép színe és fénye lesz tőle a tésztának. A karamelloldatot kis üvegben sokáig eltarthatod.
-A megkezdett savanyúságot hosszabb ideig eltarthatod, a egy-két kockacukrot teszel az üvegbe.
-Ha elsóztad a pörköltet, keverj a levébe késhegnyi szódabikarbónát vagy egy nyers paradicsomot.
-A héjában főzött burgonyát, ha már puhulni kezd, vedd le a tűzről öntsd le a főzővizét, és fedő alatt, saját gőzében hagyd megpuhulni, így nem reped fel.
-Ha egy mártás vagy főzelék lekozmál, azonnal öntsd át egy másik edénybe, borítsd be tiszta, nedves ruhával. Többször is válthatod a ruhát mely az égett szagot hamarosan magába szívja.
-Halat könnyebben lepikkelyezhetsz, ha egy percig forró vízbe mártod.
                                                                            

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon hasznos fortélyok!

Tiffanylda írta...

Felét nem tudtam, köszi, hogy megosztottad velünk!

Éva írta...

Katalin örülök hogy így gondolod, nekem is tetszettek és jó párat én sem ismertem közülük!
Tiffanylda abban bízva tettem közzé hogy minél többen tudjuk hasznosan alkalmazni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...