2016. június 22., szerda

Meggylekvár-téli napokra

Most készítettem el az első kis adag lekvárt ebben az évben. Kivártam hogy a gyümölcs ára kicsit alacsonyabb legyen. Ahogy a többi évben  úgy most is próbálok többféle lekvárt de kis mennyiségben.A mostani lekvárom készítésekor teszteltem /csupán kíváncsiságból/egy másfajta  befőzési port ez pedig a Haas 2:1-ben.  Nagyon jó tapasztalatom van szerintem a sárgabarackot is ezzel fogom készíteni!
                                                                            
                                                                              
(Természetesen a tasakon minden utasítás rajta van , az én adagomat írom le)
Hozzávalók és elkészítése: 1,5 kg meggyet vettem arra gondolva hogy magozás közben azért jusson már nekem is kevés belőle:-))  Mielőtt a magozáshoz kezdtem volna a kis üvegeket alaposan kimostam  tálcára pakolva oda készítettem. A kimagozott meggyet edénybe öntöttem leturmixoltam/darálni is lehet de akkor a leve nagy része  elfolyik, szerintem akár kézzel is lehet szétnyomni ?/  erre szórtam rá a zacskó tartalmát amivel jól átkevertem  ekkor öntöttem hozzá 3 evőkanál citromlevet. Lassú tűzön  kezdtem el főzni közben kevertem , mikor 3-4 ' már forrt akkor öntöttem hozzá  1/2 kg cukrot  és tovább főztem  de ekkor is csupán az ismételt forrástól számított 5'-ig főztem és már szedtem is az üvegekbe. Ezután  celofánt és az üveg kupakját csavartam a tetejére. Hagytam  az asztalon pihenni és csak másnap címkéztem és  raktam  a polcra! Íze és állaga is nagyon tetszik , 4  kis üveg teli  és egy kevéske lett ebből a mennyiségből !
Zárjuk üvegbe a nyár ízét!

4 megjegyzés:

Évi - Ízek és utazások írta...

De szép a virágos tető! Mi is tettünk el meggyet a fagyóba. Sajnos, később lesz időnk valaminek elkészíteni. Remélem, nem lesz baja.

Éva írta...

Évi semmi baja nem lesz attól ne féljél !

teller-cake írta...

Jó kis meló ebben a melegben..de milyen jó lesz télen előszedni. :-)

Éva írta...

teller-cake az biztos hogy pepecs munka de megéri , bárcsak többet tudnék eltenni:)