2016. szeptember 8., csütörtök

Egyszerű paradicsomszósz kétféle ízesítéssel -téli napokra

Többféle paradicsomszószt  kipróbáltam már eddig is.Nem szoktam nagy mennyiségben készíteni de szeretem a különböző tésztás ételeket ezekkel ízesíteni. Van hogy csak a szósszal  keverem össze a kifőzött tésztát kevés sajt rá és  nagyon finom ebéd van belőle.Néha kevés  lepirított darált hús is kerül  a tésztára.
Ezért is próbáltam ki most ezt a változatot is amit itt találtam!
                                                                       

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 2 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors. Ez az alap!
 Olasz ízesítéshez : ízlés szerinti mennyiségű oregánó, bazsalikom, csípős paprika
 Keleties ízesítéshez: ízlés szerinti mennyiségű: őrölt gyömbér - római kömény - koriander.
*
Elkészítése: Paradicsomot alaposan megmostam héját lehúztam és húsát feldaraboltam. Vöröshagymát fokhagymát megtisztítottam felkockáztam és kevés olívaolajon megdinszteltem. Hozzá öntöttem a paradicsomot és főztem mikor már kezdett levet engedni akkor levettem a tűzhelyről turmixoltam  kicsit majd  sót és borsot szórtam hozzá és ismét főztem. Kis idő után  ezt a mennyiséget ketté vettem  az egyikbe tettem az olasz ízesítés fűszereit a másik edénybe a keleties fűszereket . Mindkét adagot egyenként ismét a fűszerekkel felfőztem  tűzhelyről levettem csipet szalicilt  kevertem el benne és töltöttem az előkészített üvegekbe. Fóliával majd üvegtetővel zártam le, fejre állítottam az üveget 5-10' majd vissza, betakargattam másnapig így pihent. Kicsit csinosítottam rajta és ezután kerültek helyükre!( 3 üveggel lett mindössze de ez is több mint a semmi, arról már nem is beszélve hogy  300 Ft-ba került !) Megkóstoltam mindkettő nagyon finom!
Házi ízesítők ételeinkbe télen is!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Évikém, csodálatos a két "szósz" is és Te is, remek háziasszony vagy!
Tudom, hogy évek óta készítesz télire lekvárt, szószokat, miegymást, bizonyára ha nem lennél biztos az eltarthatóságban, nem így csinálnád.
Arra szeretnék kilyukadni, hogy olvastam egy blogon, hogy vagy celofán, vagy tető, a kettő együtt romlást eredményez. Neked erről mi a véleményed?

aranyos fodorka írta...

Nagyszerű ötlet ! én csak ketchup-ot szoktam eltenni, de most van bőven paradicsom, lehet megpróbálok egy két ilyen üveggel is.

Éva írta...

Emőke köszi a dicsérő szavakat! Ezt tapasztalat alapján mondom én nagyon régóta teszem így el a különböző befőttjeimet. Mivel bérházban lakunk és ahol tárolom ezeket annyira nem hűvös hely ezért szoktam én egészen pici szalicilt is tenni és a celofán és üvegtető eddig bevált. Természetesen ezt mindenki kitapasztalja hogy neki mi a legmegfelelőbb! Ezt eddig még nem hallottam hogy a kettő együtt nem jó, olyan hallottam hogy a celofán és a tető közé szórja a szalicilt:)
aranyos fodorka ha van paradicsomod akkor próbáld ki finom, egészségedre!

teller-cake írta...

Nagyon ügyes vagy Éva, sziívesen megkóstolnám őket!

Névtelen írta...

Celofán és tető közé???? Jesszus! Az miért jó? Azon a helyen milyen hatása van a szalicilnek? :-O