2017. november 24., péntek

Mákosguba torta -madártejkrémmel

Férjuram szülinapjára / 11.24/ készítettem  ezt az oly régen kiválasztott Mariannál látott tortát!
(Mivel férjuram  szereti az öntött kiflit  ezért  gondoltam  erre a tortára!)

Hozzávalók: (18 cm formában készült ) 5 db kifli, 5 dkg vaj, 1/2 liter tej, 2 tojássárgája, 1/2 cs vaníliás cukor, 5 dkg cukor, 10 dkg darált mák, reszelt citromhéj, 1/2 mk őrölt szegfűszeg, 5 dkg mazsola.Krém: 2 tojás sárgája, 1/2 cs vaníliapuding, 1 cs  vaníliacukor, 2 dl tej, 8 dkg vaj, tetejére tejszínhab egész mákszemek.

Elkészítése: Mákot ledaráltam, kiflit feldaraboltam. Tejet a vajjal összemelegítettem . Tojássárgáját a kétféle  cukorral kikevertem és a langyos vajas tejhez tettem ezután lassú tűzön besűrítettem. A darált mákhoz tettem a reszelt citromhéjat  szegfűszeget és a mazsolát majd a tejes folyadékkal összekevertem és ráöntöttem a darabolt kiflikarikákra kicsit hagytam állni. Torta formát vajjal kikentem és a kiflis masszát belenyomkodtam. Előmelegített sütőben 170 C fokon 25' sütöttem. Addig még hűlt elkészítettem a krémet: tojássárgáját kikevertem a kétféle cukorral a pudingporral majd a tejjel és végül sűrűre főztem. Mikor kihűlt akkor kevertem bele a vajat amivel jó krémesre kevertem . Ezt a krémet tettem a kihűlt mákos guba tetejére és pár órára hűtőbe tettem.  Tetejét felvert tejszínhabbal és szemes mákkal díszítettem.Nagyon finom!
/ Egész torta fotózása  esti órákban készült :/
Boldog szülinapot !

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Boldog szülinapot a férjuradnak, Isten éltesse sokáig! Finom és különleges tortával lepted meg :-)

Éva írta...

Katalin köszönöm !