2018. február 21., szerda

Fahéjas cruffin / tojás nélkül

Eddig elkerülte a figyelmemet ez a fajta sütemény ami ahogy olvastam a croissan és muffin egyvelege. Többféle elkészítési módot olvastam az interneten, lehet egyszerű változatban kész vajas leveles tésztából és lehet kelt tésztából.  Elsőre kelt tésztából és fahéj  ízesítéssel készítettem !

Hozzávalók 12 db-hoz:  30 dkg liszt, 1 dkg friss élesztő, csipet só, 5 dkg cukor, 1,5 dl tej, 6 dkg margarin. tészta kenéséhez: 6 dkg margarin, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaníliacukor, 1 teáskanál őrölt fahéj.

💟
Elkészítése: Élesztőt kiskanál cukorral és liszttel kevés langyos tejbe elkevertem hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a csipet sót az olvasztott margarint  felfutott élesztőt és a maradék langyos tejjel bedagasztottam a tésztát konyharuhával letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután enyhén lisztes deszkán átgyúrtam kerek cipóra formáltam amit 6 felé vágtam. A darabokat egyenként  gombócnak megformáltam  majd  egyenként hosszúkás formára kinyújtottam és megkentem az olvasztott margarin-kétféle cukor -őrölt fahéj keverékével és a tésztát feltekertem majd középen hosszában végig vágtam és a darabokat feltekertem csiga formára úgy hogy a vágott része kívül legyen.  Szilikonos muffin formám van ebbe pakoltam a tésztát / akinek ilyen nincs a formát kenje ki margarinnal vagy vajjal /. Előmelegített sütőben 180 C fokon 30' sütöttem. Hagytam a formába hűlni ezután tettem papír muffin formákba. Kevés porcukorral szórtam meg, nagyon finom!
Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon jól néznek ki, ezt ki kell majd próbálnom :-)

Lívia írta...

Én is kipróbálom, szeretjük a kelt tésztákat. Nagyon jól néz ki.

teller-cake írta...

Nahát, megint újat tanultam, és milyen jópofa!

Éva írta...

Katalin örülök hogy tetszik, nem fogod megbánni ha elkészíted nagyon finom!
Lívia örülök hogy tetszik, váljon egészségetekre!
teller-cake akkor nem vagyok egyedül én is most fedeztem fel. Köszi!

marisz57 írta...

Éva, köszönöm a receptet! Nagyon jól sikerült! :)

Éva írta...

marisz57 örülök hogy elkészítetted, váljon egészségetekre!