2018. február 13., kedd

Kapros, juhtúrós kenyérlángos "Ízőrzők" Lipót

Fele mennyiségből  készült a kenyérlángos és a feltét  is  kicsit más , de nagyon finom!
Hozzávalók a kenyérlángoshoz: 25 dkg finomliszt, 1 db krumpli/ kb. 8 dkg volt/, 1,2 dkg friss élesztő,  fél tk. cukor, fél tk. só, 1 dl langyos víz. tetejére : 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. tejföl, 8 dkg bacon szalonna, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg juhtúró, szárított kapor.
Elkészítése: Krumplit megpucoltam felkockáztam és enyhén sós vízben puhára főztem majd  összetörtem. Kevés langyos vízbe tettem a cukrot belemorzsoltam az élesztőt  kevés liszttel elkevertem hagytam felfutni. Kimért lisztbe tettem a sót  felfutott élesztőt és a maradék vízzel összegyúrtam a tésztát közben az áttört krumplit is beledolgoztam. Letakarva 3/4 órát pihentettem . Tepsit margarinnal kikentem és a kinyújtott tésztát ebbe helyeztem bele amit előmelegített sütőben 200 C fokon 10' elősütöttem. Ezután kivettem a sütőből és lekentem a tejföllel amibe belereszeltem a fokhagymát  a szalonnát erre pakoltam majd a felkarikázott  vöröshagymát szórtam   amire a reszelt sajtot és megszórtam kaporral,  végül a juhtúrót morzsoltam a  tetejére. Visszatettem a sütőbe ahol még 25' sütöttem.
Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Katalin írta...

De jól néz ki, látszik rajta, milyen szépen megkelt :-) Nagyon finom lehetett, mi is szeretjük ezeket a régi, falusi ételeket. Nézni az Ízőrzőben és enni is :-) :-)

Éva írta...

Katalin köszi. Szeretem én is ezeket a műsorokat csak már az elmúlt évben is kicsit csalódtam a szereplők már nem azok az igazi falusi nénik és a receptek sem nyerik el sokszor a tetszésemet! Ezért bogarászok a régebbi adásokból.