2018. április 5., csütörtök

Szilvalekváros-fahéjas papucs

Egyik kedvenc lekváromhoz kerestem egy jó receptet amit itt meg is találtam. Kis módosítással  és  kevesebb mennyiségből de elkészítettem ami  igen finom lett!

Hozzávalók 9 db-hoz:  tészta:250 g,  150 ml langyos tej, 1 evőkanál porcukor, csipet só, 15 g friss élesztő, 1 db tojás sárgájának a fele a tésztába a fehérjével kentem, 1 teáskanál olvasztott margarin, fél csomag vanília cukor, töltésre: szilvalekvár, őrölt fahéj, pár szem dió.
🌸
Elkészítése:Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a többi hozzávalót a felfutott élesztővel együtt és a tejjel bedagasztottam a tésztát  cipót formáltam belőle amit egy olajjal kikent tálba  tettem  letakarva 30' pihenés következett. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblára kiborítottam kinyújtottam kb.fél cm vastagra tojásfehérjével lekentem és egy pizzavágóval 8x8 cm négyzetekre vágtam. A tészta közepébe egy teáskanál lekvárt tettem  őrölt fahéjat szórtam rá és a tészta egyik csücskét áthajtottam a lekváron amit szintén megkentem tojásfehérjével majd a másik csücskét erre  ráhajtottam.Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam ismét átkentem a ráhajtott tésztákat és a diót mikor a tetejére tettem kicsit lenyomtam. Ismét 30' pihenés jött majd az előmelegített sütőben 200 C fokon 25 ' sütöttem. (Tésztájába kevés reszelt citrom héjat is kellett volna  tenni ami nálam most véletlenül kimaradt, de majd legközelebb:)
Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett, a szilvalekvár és a fahéj jó párosítás!

Lívia írta...

Nagyon finom lehetett és guszta is. Szeretjük a kelt és szilvalekváros tésztákat.

aranyos fodorka írta...

Olyan jó, hogy találok itt nálad néha "régi" recepteket. Ezt a szilvalekváros papucsot kb. ezer éve nem sütöttem :-)
Meg fogom magam lepni vele hamarosan !

Éva írta...

Katalin fincsi volt.
Lívia finom volt, csak nálunk az a bibi hogy férjuram egy db kóstolása után már nem sűrűn eszi! Azért is szoktam kevesebb mennyiségből készíteni vagy felét beteszem a mélyhűtőbe !
aranyos fodorka remélem azóta már meglepted magad?