2018. július 8., vasárnap

Zakuszka házilag

Egyszer kóstoltam  még régebben amit ajándékba kaptam és valahogy eddig az elkészítése elmaradt. Most  kis mennyiségből  elkészítettem  de talán még nyár végén is  készíthetek:)

Hozzávalók:  1/2 kg padlizsán, 1/2 kg kápia paprika, 1 db tölteni való paprika, 25 dkg vöröshagyma, olaj, 35 dkg paradicsom, só, őrölt  bors,/ebből a mennyiségből 3 kis üveggel lett/
😉
Elkészítése:Padlizsánt kápia paprikát megmostam megtöröltem és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és  230  C fokon kb. 45' puhára sütöttem  mikor kihűlt meghámoztam. Paradicsomot forró vízbe mártottam héját lehúztam a húsát felkockáztam. Finomra vágott vöröshagymát az olajon dinszteltem majd hozzátettem a felkockázott paradicsomot amit pépesre főztem  hozzátettem a sült paprika és padlizsán húsát. Alacsony hőfokon 30' főztem  sóval , őrölt borssal  és kevés csípős paprikával ízesítettem. Forrón üvegekbe  pakoltam lezártam  ezután 5'-re megfordítottam  majd vissza és  száraz dunsztban hagytam kihűlni. Dekoráltam  és hűtőbe tettem.😊

Mert a házi mindig jobb!

7 megjegyzés:

Gerdi írta...

De szeretem a zakuszkát! Gyerekkoromban Anyukám minden ősszel nagy adagot főzött, s szinte tavaszig rájártunk. Igyekszem őrizni ezt a hagyományt, bár tavaly épp elmaradt a zakuszkafőzés. Idén nem szeretném kihagyni. S ha már hozzálátok, sokat főzök egyszerre. Mert a kevéssel is eltelik az idő, akkor meg minek elaprózni? :-) Anyukám receptje szerint minden hozzávaló zöldségből 1 kg kell -paprikából többet szoktunk. Én háromszoros adagot főzök, Anyósommal társulva.

Éva írta...

Gerdi nálunk ez most csak kóstoló lesz, ha ízlik a családnak talán még egy kis adagból készítek. Kellemes időtöltést. Gondolom téli napokra is jut nem tesztek bele semmi tartósítót? Nem merev oda pakolni ahová a lekvárokat szoktam mert az csak egy szellőző szekrény polcára van pakolva és a zakuszkában semmi tartósító nincs félek hogy megromlik!

Juci írta...

Jaj de nagyon megkívántam, pedig februarban fogyott el az utolsó uveg.
3o-35 uveggel szoktam főzni, de csak szeptemberben, amikor a zöldsegeket olcsobban megvehetem.

Gerdi írta...

De, tettünk bele mindig tartósítót. Sokáig kell főzni -addig, míg feljön az olaj a tetejére-, az is tartósítja, meg szárazdunsztba tesszük, de azért kis szalicilt mindig kevertünk bele a végén, mert akár tavaszig is volt belőle. Néhány éve a lekvárokba nem teszek tartósítót, csak lezárás után fejtetőre állítom néhány percig, még nem romlott meg egy sem. Nem tudom, hogy ez működne-e a zakuszkánál is. Nem merném kipróbálni, csak kis adagnál.
Arra azért kíváncsi vagyok, hogy Nálatok ízlik-e a családnál. Mi szoktunk adni kóstolót belőle ismerősöknek, szinte mindenkinek ízlik.

Éva írta...

Juci köszi! Szerintem nálam is lesz még egy forduló majd később:-))
Gerdi azóta megnéztem blogodon látom hogy tesztek bele ahonnan vettem a receptet ott nem írták de gondolom a kis mennyiség miatt! Szerintem legközelebb teszek bele én is és akkor téli napokra is jut belőle.

Omaju írta...

Kedves Éva, nem ismerem a magyar kifejezést kapia Paprika, de gondolom hegyes paprikàról van szó. Az igazi Paprika a paradicsompaprika, aminek az édes ize különleges zamatot ad a pasztànak. Én itt sajnos nem jutok paradicsompaprikàhoz, vàrom az idõt , hogy magyar piros paprikàt hozzanak. A padlizsànt a töröknél vàsàroljuk, ha sok is a munka vele, mert a török padlizsàn kicsi , de az ize egészen màs, mint ezeknek a vizzel felduzzasztott Holland termékeknek.
Próbàlja meg ha eddig nem próbàlta. Tartósitót lehet nyugodtan hasznàlni és jót tesz egy réteg olaj amit belekeverünk szervirozàs elött.
Köszönöm az oldalàt

Éva írta...

Omaju először a kérdésre szeretnék válaszolni, ez a paprika nem hegyes csípős paprika egy vastagabb héjú piros paprika aminek sütése után lelehet húzni a külső héját . Köszönöm a kedves tanácsokat és örülök hogy blogom látogatója!