2019. április 6., szombat

"Kedvenc kalácsunk" /ami tojás nélkül készül

Jó pár évvel ezelőtt fedeztem fel ezt a kalácsot amit többféle formában elkészítettem már eddig is . Az hogy még tojás sem kell hozzá  előnyére válik, de aki egyszer elkészíti megkóstolja  biztos  hasonló véleménnyel lesz😋:) Már elkészítettem a teljes és fele  mennyiségből  különböző formában és ízesítéssel. Most fél adagból és kis sütőformában /8,5 x22 cm és 8 cm magas / .
Hozzávalók:/fél adaghoz/ 25 dkg finomliszt, 1,5 dkg friss élesztő, 2 evőkanál cukor, kb. 2 dl tej, csipet só, 2,5 dkg olvasztott margarin.

Elkészítése: Kevés langyos tejbe tettem  teáskanál cukrot az élesztőt belemorzsoltam kevés lisztet tettem hozzá és hagytam felfutni. kimért lisztbe szórtam a sót, cukrot  felfutott élesztőt és a tejet  apránként hozzáadva elkezdtem dagasztani a végén dolgoztam bele az olvasztott margarint.  Letakarva hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztes gyúrótáblára borítottam a megkelt tésztát és kicsit átgyúrtam  ezután  két részre vettem . A tészta darabokból rudat formáltam és összefontam. Olajjal kikent kis szögletes formába tettem ahol még kb. fél órát pihentettem.  A tésztát tejjel átkentem és előmelegített sütőben 200 C fokon 35' sütöttem ./A sütőbe az alsó részre edénybe vizet tettem/ Rácson hagytam hűlni😋
Jó étvágyat kívánok !

3 megjegyzés:

fenci írta...

Igen, ezt én is ismerem, csak mi zsirt szoktunk rakni margarin helyett... és van mikor fonom, van amikor kinyújtva feltekerem mazsolával, de legfinomabb amikor a vajat habositom cukorral és ebbe rakok fahéjat vagy kakaót, és ezzel kenem meg sütés előtt - ez az utóbbi a kedvencünk :-)

Katalin írta...

Nagyon szép lett a kalácsod, nem véletlenül kapta ezt a nevet :-) Akár húsvétra is megállná a helyét :-)

Éva írta...

fenci köszi hogy leírtad az általatok kedvelt változatot lehet hogy legközelebb teszek egy próbát a fahéjas változattal:)
Katalin köszi,szerintem is jó lesz húsvétra sonkához egy ilyen forma:)