2020. április 1., szerda

Aranybarna bodag / élesztő nélkül

 Már  sütöttem ezt a fajta kenyeret egyszer élesztővel,  egyszer egy másfajta technikával  most egy újságban találtam a receptet amit Bódi Margó ajánlott  !  Próbasütés   fele mennyiségből készült:)


Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1 kanál sertészsír, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 csomag sütőpor, 2 teáskanál só, víz.
kicsit törve és vágva
Elkészítése:A megszitált lisztet beleöntöttem egy tálba hozzáadtam a sót, a szódabikarbónát, a sütőport. Annyi vizet tettem hozzá, hogy közepes állagú tésztát kapjak kb. 3,5 dl volt Jól összegyúrtam és közben a kanál zsírnak először csak a felét dolgoztam a tésztához majd a másik felét is belegyúrtam. Jól összegyúrtam a tésztát és kizsírozott, lisztezett tepsibe tettem  kézzel elegyengettem. Késsel négyzeteket vágtam  a nyers tésztába mert így könnyebb  a megsült tésztát darabokra tördelni. 180 C fokos előmelegített sütőben  40' sütöttem/ nem lett aranybarna lehet hogy még tovább süthettem volna de...😋
Jó étvágyat!


4 megjegyzés:

Monika írta...

Köszönöm, mert már csak 1 zacskó lejárt élesztőm van.:)

Kincse írta...

Gondoltam én is, hogy a szódabikarbónás cipó után ez is sikerülne, de bodag formában érdemes lenne gazdagítani más anyagokkal is, mint a hagyma, és egy kicsit több zsír.
Most készítettem gluténmentes lisztekből egy nagy adag kenyér dagasztást szódabikarbónával, és most a hűtőben áll holnapig, azután mindenfélét csinálok belőle, lesz hagymás és tyúktöpörtős zsemle, sima bagett kenyér, és sajtos kifli.

Éva írta...

Monika látod jó hogy gondoltam rád?
Kincse a receptben amit találtam 1 kg liszthez volt 2 evőkanál zsír. Lehet hogy a hagyma jó bele de az én gyomrom annyira nem bírja. Most ez így felét mélyhűtőbe tettem tartalékba felét apránként megesszük.Sok finomságot beterveztél jó sütögetést!

Katalin írta...

Nagyon ügyes voltál, mint mindig 😊