2020. augusztus 11., kedd

Kakaós kalács


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 1,5 ek. cukor, 1 db tojássárgája, 2 dkg olvasztott margarin, csipet só, 1,5 dl langyos tej, töltelék: 4 dkg puha margarin, 2 evőkanál porcukor, 1 cs. vaníliacukor, 1 ek kakaópor, fél mk. őrölt fahéj, 1 mk. rumaroma, tészta tetejére: 1 tojás sárgája.
😊
Elkészítése: Kb. fél dl  langyos tejbe tettem cukrot  belemorzsoltam az élesztőt kevés lisztet hozzátéve hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a már felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval bedagasztottam a tésztát amit letakarva hagytam duplájára kelni. Közben a tölteléket  simára kevertem. Enyhén lisztes gyúrótáblára tetem a tésztát három felé vettem egyenként kicsit gömbölyítettem  majd  egyenként szögletesre kinyújtottam és megkentem a kakaós krémmel . Feltekertem és a másik két tésztával is hasonlóan jártam el  ezután a három rudat összefontam. Sütőformát sütőpapírral kibéleltem ebbe pakoltam a tésztát addig kelt még a sütőt előmelegítettem. A tésztát tojássárgájával lekentem és az előmelegített sütőben 180 C fokon 25' sütöttem ekkor kivettem forró tejjel lekentem  és még 5'-re visszatettem  sülni. Az elkészült kalácsot rácson hagytam hűlni majd szeleteltem😋😋
Kis szépség hibája adódott /teteje megrepedt de ez az ízén semmit nem rontott!!
Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta lett, nem látszik rajta a kis szépséghibája 😃. Könnyű finom tésztája lehet, szívesen megkóstolnám 😋

Évi - Ízek és utazások írta...

Micsoda finomságot sütöttél! Nagyon jól néz ki, még ha meg is repedt a teteje.

Vera írta...

Ez a kalács nagyon finom, ezzel szoktam csalni, hogy csak két darab "rudat"készítek, egymás mellé, és nem krémmel csinálom, hanem a kinyújtott tésztát megkennem olvasztott vajjal, és a cukrozott kakaót rá, majd feltekerem...és a fahéjast is igy szoktam elkészíteni , meg a diósat is...Teljesen olyan mint a te általad készített, ostoros kalács...(igy sokkal gyorsabb az elkészítés)Most jól jönne... ez a finomság!

Éva írta...

Katalin köszi.
Évi köszi.
Vera az általad leírt módon én is gyakran készítem gyorsabban kivitelezhető és finom az is!Gondolom a festés közben jó lenne egy kis nassolás ugye?:)

Vera írta...

hogy milyen jól gondolod...

Éva írta...

Vera kitartás !

Lívia írta...

Kedvenceink a kelt tészták. Nagyon jól néz ki a kalácsod és biztos, hogy finom is. Ez is azok között lesz amit majd megsütök.

Éva írta...

Lívia örülök hogy jónak tartod, sok sikert és váljon egészségetekre!