2025. július 21., hétfő

Kis adag lekvárt mégiscsak készítettem ! 🍑🍒

A gyümölcs érési szezonja  elején elvoltam keseredve  mikor  a termés  várható áráról  nyilatkoztak. Akkor  úgy gondoltam nem fogok lekvárt készíteni amit megerősítettem azzal hogy sok üveget el is vitettem az unokámmal a szelektívbe.  Bár a gyümölcs ára  az elmúlt héten sem volt annyira  vonzó de úgy gondoltam pár üveggel  mégis  teszek el  (talán az elmúlt heti időjárás is  kedvező volt  erre? ) . 3 kg sárgabarackból 10 üveg  és 2 kg meggyből  7  üveg  lekvár lett ,  ez is több mint a semmi de közel sem annyi mint amit pár évvel ezelőtt készítettem. Örülök hogy végül így döntöttem!  Kis adag lecsót szeretnék majd augusztusban / azért akkor mert Anyukámtól azt tanultam hogy akkor érdemes eltenni/  ez a terv  de majd meglátom  /üvegem  még van hozzá😊  ez nem akadály!


Téli napokra !

12 megjegyzés:

Ircsi írta...

Évike, jól tetted. Én is sok üveget kidobáltam, de aztán leálltam vele, és milyen jó, hogy így döntöttem, mert, ha drága is a gyümölcs, még mindig érdemesebb befőzni, mint télen a drága boltit venni, ami ráadásul nem is jó. Azóta már több mindent befőztem, a lecsóval és a zakuszkával várok még kicsit.

Éva írta...

Kedves Ircsi köszönöm , bár így sem olcsó de valóban más a házi lekvár íze. További kellemes befőzést kívánok neked.

Katalin írta...

Nagyon ügyes vagy, hogy már gyűlnek a kamrád polcain a lekvárok!
A sárgabarack lekvár főzésén mi is túl vagyunk már, nem volt túl olcsó, de ha nem adják jobb áron, kénytelenek voltunk megvenni, mert sárgabarackból mindig kell hogy legyen itthon....
Nálunk is sok az üres üveg, de én még nem dobtam ki belőlük, sajnálnám. El szoktuk vinni Apukámhoz, ott van hely....

Éva írta...

Köszi Kati szerintem azért nem lesz sok a polcon de mégis lesz mihez nyúlni a sütésnél. Apukádnál hely is van meg gondolom alapanyag is hogy gyarapodjon a télirevaló finomság !

Gizi írta...

Idén sajnos szinte minden gyümölcs elfagyott, így csak a szilvafán van annyi termés hogy lekvár is készül belőle. Éppen tegnap főztem édesítővel magamnak 5 kisebb üveggel.... szerencse hogy még van tavalyról is. Jövőre meg hátha több terem, és olcsóbb lesz a gyümölcs a piacokon is. Bizakodjunk!

aranyos fodorka írta...

Ha elgondolkodtok az árakon, rájöttök, hogy bár az otthon készített sem olcsó, de garantáltan jobb, mint a bolti - mindegy, mire gondolok, de a lekvár mindenképp. Én maradok a megszokott, régi verziónál....

Éva írta...

Sajnos ezért olyan drága az idén a gyümölcs .Szilvalekvárt mindig szoktam készíteni de az idén még nem is láttam. Az hogy jövőre olcsóbb lesz-e reménykedjünk!

Éva írta...

Mari addig még nem volt ennyire drága minden gyümölcs én egy percig sem gondolkodtam azon hogy házi vagy bolti lekvárom legyen mert tudtam hogy a házi sokkal jobb !

undercover írta...

Éva, nagyon jó döntés volt a befőzés.
Ma délelőtt voltunk a piacon Székesfehérváron, a szilvát 800 ft-ért adták, utána bementünk lisztért a spárba, ott 1600 ft volt. Tegnap sétáltunk az orvoshoz, az utcánk végében van 3, szakadásig tele szilvafa, most kezd érni. Nekem is van 3 szilvafám, még kell nekik minimum 3 hét, hogy érjen rajta a gyümölcs.
Nem kell sietni a befőzéssel, meg kell várni, amíg valóban érik itt is, akkor kell befőzni. Nem hajt se a török, se a tatár.
A piacon néhány hét múlva biztosan fele árban lesz a szilva, mint most, mert rengeteg van a fákon, és hacsak valami szörnyűség nem történik, akkor szüretelni is lehet bőven.
Sok sikert hozzá!

Éva írta...

undercover köszi, kivárom még itt a közelben is tudjak venni szilvát és főleg hogy kedvező áron ! Az elmúlt évekre visszagondolva az augusztus a lecsó és a szilvalekvár időszaka inkább!

Ani írta...

Én se tervezem idén a nagy befőzést. Azért cseresznye-meggy lekvár készül, meg még ez meg az. Hiába drága az alapanyag, enni kell. Ha megvesszük, akkor is drága.

Éva írta...

Természetes hogy ha boltban veszem az is drága de akkor biztos hogy meggondolom hogy mennyit? Szilvalekvárt szeretnék és pár üveg lecsót .