2011. február 26., szombat

Gőzön főtt gombóc

                                                                            

Hozzávalók:  kelt tésztához valók: 1/2 kg  liszt, 2 dkg. élesztő, pici só,1 db tojássárgája,tej ,  kevés olaj
Töltelék: szilvalekvár,  gombóc megszórására darált cukros mák.
Elkészítése:  Az élesztőt  felfuttatom  beleteszem a lisztbe 1 db. tojássárgáját,  pici sót , majd langyos tejjel  jól bedagasztom  a tésztát. Mikor megkelt a tészta kinyújtom,  felvágom kocka alakra és szilvalekvárt teszek a tészta  közepébe  gombócokat formálok belőlük.
 Egy nagy fazékban  vizet teszek fel főni,  amire egy tiszta konyharuhát helyezek és lekötöm. Mikor jól fő a víz erre a konyharuhára pakolom a gombócokat / általában 3 db fér rá/ és a fazékra helyezek egy tálat  ami befedi teljesen.
 A tészták így főnek meg a gőzben, egy adag 5-8' alatt kész. Ekkor leveszem a tálat és a gombócokat  egy tálba rakom amibe egy kevés olajat melegítettem. Mikor kész vagyok az egésszel darált cukrozott mákot szórok rá.
                                                                    

3 megjegyzés:

Amy's írta...

Micsoda gyonyoruseg, a nyalmirigyeim mint az orultek ugy beindultak.
Sajnos nem ehetek ilyet de olyan jo elgondolni hogy milyen isteni volt amikor meg ehettem :))

Juccantó írta...

Szuper!!!Én még csak tervezem a készítését,de a sógornőm mióta párolója van abban készíti ezt a finomságot,mert egyszerűbbnek tartja ebben főzni.Részemről már csak annyi: neki kell állni!

Birinénje írta...

Gyermekkorom kedvenc csemegéje,
nagyanyám készítette hatalmas adagokban a
családnak.
Barack lekvárral a közepében.
Köszönöm a receptet, sajnos nem sikerült annak idején a
mamitól elkérni,
akkoriban még nem érdekelt a konyha, koromnál fogva,
később meg már a mami nem volt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...