2011. február 26., szombat

Gőzön főtt gombóc

                                                                            

Hozzávalók:  kelt tésztához : 1/2 kg  liszt, 1.5 dkg. élesztő, pici só, langyos tej amennyi szükséges,  kevés olaj, töltelék: szilvalekvár,  gombóc megszórására darált cukros mák.
😊
Elkészítése:  Az élesztőt  felfuttatom  beleteszem a lisztbe  pici sóval együtt majd a langyos tejjel  jól bedagasztom  a tésztát. Mikor megkelt a tészta kinyújtom és  feldarabolom négyszögekre  tészta középső részére szilvalekvárt teszek  ezután gombócokat formálok belőlük.
 Egy nagy fazékba  vizet teszek fel főni,  amire egy tiszta konyharuhát helyezek és lekötöm. Mikor jól fő a víz erre a konyharuhára pakolom a gombócokat / általában 3 db fér rá/ és a fazékra helyezek egy tálat  ami befedi teljesen.
 A tészták így főnek meg a gőzben, egy adag 5-8' alatt kész. Ekkor leveszem a tálat és a gombócokat  egy tálba rakom amibe egy kevés olajat melegítettem. Mikor kész vagyok az egésszel darált cukrozott mákot szórok rá.😋
Jó étvágyat!
                                                                    

3 megjegyzés:

Amy's írta...

Micsoda gyonyoruseg, a nyalmirigyeim mint az orultek ugy beindultak.
Sajnos nem ehetek ilyet de olyan jo elgondolni hogy milyen isteni volt amikor meg ehettem :))

Juccantó írta...

Szuper!!!Én még csak tervezem a készítését,de a sógornőm mióta párolója van abban készíti ezt a finomságot,mert egyszerűbbnek tartja ebben főzni.Részemről már csak annyi: neki kell állni!

Birinénje írta...

Gyermekkorom kedvenc csemegéje,
nagyanyám készítette hatalmas adagokban a
családnak.
Barack lekvárral a közepében.
Köszönöm a receptet, sajnos nem sikerült annak idején a
mamitól elkérni,
akkoriban még nem érdekelt a konyha, koromnál fogva,
később meg már a mami nem volt...