Hozzávalók: kelt tésztához : 1/2 kg liszt, 1.5 dkg. élesztő, pici só, langyos tej amennyi szükséges, kevés olaj, töltelék: szilvalekvár, gombóc megszórására darált cukros mák.
😊
Elkészítése: Az élesztőt felfuttatom beleteszem a lisztbe pici sóval együtt majd a langyos tejjel jól bedagasztom a tésztát. Mikor megkelt a tészta kinyújtom és feldarabolom négyszögekre tészta középső részére szilvalekvárt teszek ezután gombócokat formálok belőlük.Egy nagy fazékba vizet teszek fel főni, amire egy tiszta konyharuhát helyezek és lekötöm. Mikor jól fő a víz erre a konyharuhára pakolom a gombócokat / általában 3 db fér rá/ és a fazékra helyezek egy tálat ami befedi teljesen.
A tészták így főnek meg a gőzben, egy adag 5-8' alatt kész. Ekkor leveszem a tálat és a gombócokat egy tálba rakom amibe egy kevés olajat melegítettem. Mikor kész vagyok az egésszel darált cukrozott mákot szórok rá.😋
Jó étvágyat!
3 megjegyzés:
Micsoda gyonyoruseg, a nyalmirigyeim mint az orultek ugy beindultak.
Sajnos nem ehetek ilyet de olyan jo elgondolni hogy milyen isteni volt amikor meg ehettem :))
Szuper!!!Én még csak tervezem a készítését,de a sógornőm mióta párolója van abban készíti ezt a finomságot,mert egyszerűbbnek tartja ebben főzni.Részemről már csak annyi: neki kell állni!
Gyermekkorom kedvenc csemegéje,
nagyanyám készítette hatalmas adagokban a
családnak.
Barack lekvárral a közepében.
Köszönöm a receptet, sajnos nem sikerült annak idején a
mamitól elkérni,
akkoriban még nem érdekelt a konyha, koromnál fogva,
később meg már a mami nem volt...
Megjegyzés küldése