2012. január 20., péntek

Tippek még !

   1./ A maradék  pörkölt  felhasználásánál már sokszor megcsináltam hogy  leszűröm a húst  összevagdalom apró darabokra . Készítek sós palacsintát  egy párat  és  a hússal megtöltöm úgy hogy nem göngyölöm a palacsinta tésztáját hanem   a húst középre pakolom kis halomba és ráhajtom négyrét a tésztát. A pörkölt levébe teszek tejfölt  és ezzel locsolom meg a palacsintát. (Ez a  húsos palacsinta.)
2./Húslevesben  főtt megmaradt  zöldségből  lehet  kicsit feljavítva franciasalátát készíteni( összevagdalni a zöldséget, esetleg hozzá lehet még tenni  kevés zöldborsót főzve,  savanyú uborkát feldarabolva , esetleg almát  és leönteni   kevés: majonéz-mustár-tejföl keverékével.
3./Megmaradt levestészta nagyon finom  ha : kevés zsírra tesszük és tojást ütünk rá  elkeverjük és  úgy süssük meg!
4./Ezt szintén már gyakorlatban többször így csináltam: sült húst készítettem, de már csak kevés maradt másnapra, akkor készítettem egy kis lecsót  és ilyenkor  így  tálalom:  sült hús mellé lecsó és  sült krumplit csinálok hozzá.
5./Palacsinta készítését  volt úgy hogy nem volt itthon tej és csak  vízzel  kénytelen voltam elkészíteni. Semmi gond nem volt mert finom lett így is !
6./ Sütemény készítésénél  már kipróbáltam ha margarin van írva a receptben nyugodtan helyettesíthetjük zsírral, esetleg fele-fele mennyiségben is lehet!
7./ Azt már gondolom sokan csináljátok hogy  megmaradt kenyér-esetleg más pékárut megszárítva,  dió darálón ledaráljátok  / én tésztaszűrőn át is szitálom/  sokkal finomabb prézli mint a bolti.
A következő pár dolog amit alkalmazok  nem konyhai  de  háztartási tippek!
-ablaktisztításra: a  vízbe  egy csepp mosogatószer  és egy evőkanál ecet,
-vízkő ellen: szódabikarbóna - ecet,( mosógépbe is ezt használok 2-3 hetente, lefolyóba is jó )
-fürdőszobai zuhanyfej: "vizes" szakember javaslatára 2 hetente  szintén  szódabikarbóna-ecet és a zuhanyfejet tűvel  kiszurkálni.( A kis lyukak eltömődnek a vízkőtől  ezért kell  ezt csinálni.)
Jelentkezem ha még  találok ötletet a kútfőmben !                                                                         

11 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Nagyon hasznosak a tippjeid, és van egy-kettő amit én is alkalmaztam már eddig. Nagyon tetszenek, és várom a továbbiakat...:)

Ibcsi írta...

Köszönjük szépen!! hasznosak, valamit már alkalmazok én is főleg a tisztításnál, ecet ablakmosás, kád stb..
Levestészta tojásos megoldás, eszembe nem jutott volna de jó. Mindig sokat sikerül főznöm belőle.
Várom továbbra is praktikákat!!

Ari írta...

Szuper ötletek! Köszi:)

Tiffanylda írta...

Nagyon hasznos ötletek, köszi!

Vicuska írta...

Annyi évtized tapasztalattal a hátam mögött és mégis iszom szavaidat, köszi :)

Panna írta...

Köszönjük a tippeket! Vízkő oldásra én csak simán ecetet használok, de az nagyon bevált nálam is. A mosógépbe mosáskor az öblítő mellé öntök egy pici ecetet is, így megspórolom a vízkőoldót és a ruháimnak sem lesz ecet illata. :) Na meg mostanában mosószódával mosok :)

Éva írta...

Lányok: Örülök, ha elolvassátok és talán van olyan közte amit még nem ismertek és talán hasznát tudjátok venni!

Ami írta...

Szuper tippek, majd én is haszonsítok belőle párat! Nekem is amúgy az ecet vált be a legjobban a vízkő eltávolítására.

Éva írta...

Ami: Köszi!

tücsi írta...

Hasznos tippek, ezekből én már régóta használom az ecet-szódapor használatát. Az asztmám miatt nagyon súlyosak a vegyszerek.A többit is megjegyzem, mert nagyon ötletes a maradék étel felhasználása. Pl. a levestészta felhasználása, eszembe sem jutott volna.))

Éva írta...

tücsi: Köszi! Nagyon jó az új képed, bár először hirtelen nem is ismertelek meg!