2013. május 12., vasárnap

Szederlekváros-diós fernandel

                                                                               
Hozzávalók: tészta:2,5 dl tej, 2,5 dkg. friss élesztő, 5 dkg. cukor, 50 dkg. liszt, 5 dkg. margarin, 1 tk. só, 2 db tojássárgája, töltelék:  lekvár, darált dió,  forma kenéséhez:margarin és liszt
Elkészítése: Langyos tejben elkevertem az élesztőt cukrot és 1 ek. lisztet hagytam  felfutni. A többi lisztben elmorzsoltam a margarint és a többi hozzávalókkal  és a megkelt élesztővel jól bedagasztottam.Letakarva langyos helyen kelesztettem.   Enyhén lisztes deszkára borítva átgyúrtam majd  kb. 25x30 cm.  kb. 1/2 cm. magas csíkot nyújtottam  és megkentem a lekvárral  megszórtam a darált dióval és a hosszabbik oldalától feltekertem majd kb. 3 cm.  széles  darabokra vágtam. A piteformát margarinnal kikentem beliszteztem és ebbe pakoltam bele a sütemény karikákat  kicsit széleit kinyitottam és 25' még kelesztettem. Előmelegítettem a sütőt és mielőtt betettem a süteményt  1 db felvert tojással lekentem 180 fokon 25' sütöttem.
Ui:Nők lapja Konyha májusi számában  található ez a finomság ott a töltelék:40 dkg.magozott  cseresznye, 2-3 ek. cukor ,3 ek. darált keksz, vagy zsemlemorzsa. Ha majd lesz  elérhető áron cseresznye akkor megsütöm azzal is de így is nagyon finom volt.( A lekvárom annyira  finom szinte darabokban van benne a gyümölcs)

5 megjegyzés:

Dominika írta...

Éva, ez megint álomszép lett!!!

Kati írta...

Még a neve is szép:) Meg maga a süti is, imánám:)

trollanyu írta...

De imádom a szedret, meg a kelt tésztákat. Gyönyörű lett:)

Gerdi írta...

Érdekes neve van, jó kis kelt finomságot takar!

Éva írta...

Dominika köszönöm!
Kati köszi!
trollanyu én is nagyon szeretem köszi!
Gerdi köszi!