2015. április 18., szombat

Zabpelyhes-mogyorós-csokis keksz

                                                                               

Hozzávalók:
10 dkg tisztított sózatlan mogyoró
1 db tojás
10 dkg cukor
12 dkg margarin
15 dkg finomliszt
1 kiskanál sütőpor
csipet só
pár csepp mandulaaroma
15 dkg zabpehely
6 dkg étcsokoládé
bevonáshoz:
3 evőkanál víz
6 dkg margarin
15 dkg/vegyesen tej-és étcsokoládé/
*
Elkészítése:( Nekem pörkölt mogyoróm volt, akinek nem ilyen van akkor először szárazon edényben meg kell pirítani majd durvára összetörni.) A tojást a cukorral habosra kevertem majd az olvasztott de nem meleg margarint is belecsurgattam. Liszthez tettem a sütőport, sót összeforgattam majd az előzőleg kikevert cukros keverékhez tettem pár csepp mandulaaromával ízesítettem  végül a darabolt mogyoró felét a zabpelyhet és az apróra vágott csokoládét is beledolgoztam. A masszából kis golyókat formáltam /lehet vizes kézzel/ és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam egymástól kicsit távolabb. Egy pohár alját vízbe mártottam  és ezzel nyomkodtam le a golyókat hogy laposak legyenek. Előmelegített sütőben 180 fokon az első tepsit 15' sütöttem de a második már 13' alatt elkészült. Mikor teljesen kihűlt akkor mártottam bele az olvasztott  csokoládéba. Általában gőz fölött szoktam olvasztani de most kipróbáltam ezt a módszert amit a recept írt : a vizet és margarint kis lábasba tettem  kis lángon fölolvasztottam  A csokoládét apránként beleszórva megolvasztottam, de a fele mennyiség csokoládénál lehúztam az edényt a tűzhelyről és úgy tettem bele a többit  és kevertem addig még felolvadt az egész. A kekszek tetejét ebbe mártottam  és mielőtt teljesen megszikkadt volna megszórtam a maradék darabolt mogyoróval.Nagyon finom érdemes kipróbálni!

Ui: Történt már velem ilyen, hogy boltban nem azt veszem meg amit terveztem és ez természetesen akkor derül ki mikor már használni szeretném mint most! Étcsokoládé helyett  tejcsokoládét vettem így 15 dkg tejcsokim volt ezért 1 evőkanál kakaóport kevertem hozzá és ilyen szép színe lett! Jónak tartom  ezt az olvasztási technikát is és talán még szaporítja is a csokoládé mennyiségét:)

4 megjegyzés:

Nagymamis írta...

Nagyon guszta! Ki fogom próbálni!

teller-cake írta...

Megint nagyon finomat készítettél, a lánykáim itt biztatnak, hogy készítsük el mi is. :-)

Katalin írta...

Nagyon finomak lehetnek! A múlt hétvégén én is sütöttem zabpelyhes kekszes, fele részét darálva - mert nagyszemű volt - felét egészben tettem bele. Te hogy szoktad?

Éva írta...

Nagymamis örülök hogy tetszik, egészségetekre!
teller-cake a lánykáid remélem meggyőznek, mert nagyon finom egészségetekre!
Katalin nagyon finom. Általában én apró zabpelyhet szoktam venni azt keverem bele a sütibe.