2016. április 26., kedd

Mákos lepény

Szeretek böngészni ebben a régi szakácskönyvemben. Most ezt a  mákos egyszerű süteményt készítettem el  annyi változtatással hogy cukor helyett  xilitet és kevesebb mennyiségben  használtam !
                                                                               
Hozzávalók:tészta: 23 dkg liszt, 15 dkg margarin, 13 dkg cukor/ helyette 8 dkg xilit/, 2 db tojás sárgája, csipet só.töltelék: 18 dkg darált mák, 18 dkg cukor/helyette 8 dkg xilit/, citrom reszelt héja, teáskanálnyi margarin , 2 tojás fehérje, sz.sz. tej.
Elkészítése: Először a tölteléket készítettem el : feltettem melegedni a tejet /kb.1 dl volt/ mikor már főtt levettem belekevertem a cukros mákot  reszelt citrom héját és a vajat. Mikor teljesen kihűlt ez a massza akkor kevertem hozzá a tojásfehérje felvert habját. A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam aminek egyharmadát félretettem a többit kinyújtottam. A mák tölteléket rákanalaztam a tésztára és ezután a maradék tésztát is vékonyra nyújtottam majd derelyevágóval  csíkokat vágtam és a tészta tetejére tettem  amit tojás sárgájával lekentem. Előmelegített sütőben 200 fokon 20' sütöttem. Még langyos volt mikor felvágtam.Nagyon finom és igen egyszerű  gyorsan elkészíthető sütemény!
Megkínálhatlak?

3 megjegyzés:

Okki írta...

Nagyon szívesen elfogadnék egy-két szeletet belőle. Tetszik a recept, viszem is. :) Köszönöm!

marisz57 írta...

Ez olyan igazi retro sütemény. Szeretjük mi is az ilyeneket.

Éva írta...

Okki örülök hogy tetszik! Egészségetekre!
marisz57 finom is !