2016. május 5., csütörtök

Krumplis csiga "Gasztroangyal"

Érdekessége ennek a süteménynek hogy nem a tésztájában van a krumpli hanem a töltelékben. Fél adagból készítettem azt írom le!
                                                                            

 Hozzávalók:  tészta: 25 dkg liszt, 7,5 dkg vaj/margarin, 1 db tojás, 5 dkg kristálycukor,1/2 cs vaníliás cukor, csipet só, 1 dkg élesztő, kb. 1,5 dl tej, 1 evőkanál olaj. töltelék: 10 dkg  főtt áttört krumpli, kb.1,5 dl tejföl, 1/2 cs vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, + 1 tojássárgája a tészta kenéséhez.                                                                           
                                                                            
Elkészítése: A tésztához kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt  tettem hozzá kevés cukrot lisztet és hagytam felfutni. A kimért lisztet a vajjal összemorzsoltam majd hozzátettem a többi hozzávalót bedagasztottam a tésztát és 1/2 órát letakarva pihentettem. A töltelékhez a megpucolt krumplit felfőztem leszűrtem és összetörtem majd mikor már kihűlt akkor tettem hozzá a többi hozzávalókat és kikevertem pépesre. A tésztát lisztes gyúrótáblára borítottam ahol átgyúrtam és kinyújtottam szögletesre majd megkentem a töltelékkel és feltekertem ezután 2 cm-s darabokra vágtam. A tepsit vajjal kikentem amire pakoltam a tészta darabokat kicsit szellősen egymástól ezután a tojássárgájával lekentem és előmelegített sütőben 220 fokon 25' sütöttem. Tepsiben hagytam hűlni csak ezután szedtem szét és szórtam meg porcukorral.Nagyon finom!
Ui:  Jó tanácsként mondom hogy a tészta dagasztásánál a tejet és a tölteléknél a tejfölt fokozatosan adagoljátok mert nem biztos hogy az egész mennyiségre szükség lesz!
                                                                       Jó étvágyat kívánok!

4 megjegyzés:

MrsSame írta...

A napokban egyre több helyen jön velem szembe olyan édes sütemény recept, ahol a burgonya töltelékként szerepel. Talán ez jel,hogy nekem is kell próbálnom. :D

Szera írta...

Ezt egészen biztosan kipróbálom! :) Köszönöm! <3

Timi írta...

Nagyon érdekes ez a recept... ki fogom próbálni én is! :o)

Éva írta...

Melinda Sásdi valószínű hogy ez az igazság próbáld ki nagyon finom!
Szera egészségetekre!
Timi örülnék ha kipróbálnád és fotót küldenél nekem róla! Egészségetekre!