2019. március 28., csütörtök

Somodi kalács

Már többször rácsodáltam erre a kalácsra / "fahéj kedvelő vagyok"/ de csak most tettem egy próbasütést  Katalin receptje alapján  kis módosítással:)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 cs őrölt fahéj, 2,5 dkg élesztő, 2-3 dl tej, 2 tojássárgája, 20 dkg margarin, tészta kenéséhez 1 tojás.

Elkészítése: Kevés langyos  cukros tejbe tettem az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez öntöttem a felfutott élesztőt  tojássárgáját és a többi langyos tejjel kezdtem bedagasztani a tésztát  mikor már kellően összeállt akkor dolgoztam hozzá 5 dkg olvasztott margarint. Letakarva hagytam 40' kelni.  A többi margarint is felmelegítettem, a  cukrot a fahéjjal összekevertem. Megkelt tésztát enyhén lisztes gyúrótáblán kinyújtottam amennyire lehetett nagyra és megkentem olvasztott margarinnal megszórtam a fahéjas cukorral  és a tészta felső részét középre  majd az alsó részét is középre hajtottam.Ezután ismét megkentem a margarinnal és szórtam cukros fahéjjal ami után jobbról hajtottam középre majd balról középre és ismét nyújtottam a tésztát. Kinyújtás után megkentem margarinnal és beszórtam a maradék fahéjas cukorral  és feltekertem a tésztát  majd patkónak formáztam. Tortaformába sütőpapírt tettem és beleraktam a tésztát ahol még 1 órát pihent. Felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben 200 C fokon 50' sütöttem😋/ a sütőbe edénybe vizet tettem az alsó részre /
Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép lett a kalácsod, örülök hogy ilyen jól sikerült :-)

Éva írta...

Katalin köszi és nagyon finom volt, ahogy a cukor a fahéjjal kicsit kifolyt és karamellizálódott fincsi :)

Kánya Andrea írta...

Kalácsmániás vagyok. Ki fogom próbálni!

Éva írta...

Andrea nem fogod megbánni mert nagyon finom, váljon egészségetekre!