2012. november 13., kedd

Gomba vadasan zsemlegombóccal

Hozzávalók:(mélyhűtőben volt kb. 15 dkg. abált gomba) 15 dkg. gomba, 1/2 dl olaj,  1 kisebb fej vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma,  1 mk.őrölt bors, só, erős paprika, 1-1 szál fehér és sárgarépa, 1 ek. ételízesítő, 1 db babérlevél, 1 ek. liszt, 1,5 dl tejföl, 1 ek. mustár. Gombóchoz:  1 és egy fél zsömle, 1 db tojás, só, kevés zsír, sz.sz. liszt. kb. 1 dl tej, 1 kisebb krumpli.
🍄
Elkészítése:  A zöldséget a ételízesítős vízben puhára főztem, leszűrtem és villával összenyomkodtam. Az olajat megforrósítottam majd az apróra összevágott vöröshagymát és fokhagymát megdinszteltem. Ezután hozzátettem a gombát amit megszórtam borssal, sóval és csípős paprikával nagyon kevés vizet öntöttem rá.
Nem kellett sokáig főznöm mivel már abált volt a gomba , kevés főzés után bele öntöttem a összetört zöldséget megszórtam liszttel hozzátettem a babérlevelet a tejfölt és felfőztem együtt az egészet. Mikor készen lett akkor tettem még bele 1 ek. mustárt amivel jól elkevertem.
Zsemlegombóchoz: felkockáztam a zsemlét , zsiradékon megpirítottam majd edénybe téve tejet öntöttem rá. Kevés liszthez(3-4 ek). tettem a tojást , sót  1 db kisebb krumplit lereszelve(ezt most olvastam, de ott főtt krumpli volt , egy kicsit elnéztem én nyersen tettem bele de jó lett szerencsémre), majd hozzá öntöttem a zsemlét és még tettem hozzá lisztet és egy kevéske vizet. Jól összedolgoztam és vízbe mártott kanállal  adagoltam a forrásban lévő vízbe a gombócokat.😋
Jó étvágyat kívánok !                                  
                                            

7 megjegyzés:

teller-cake írta...

Pont ma reggel gondoltam, hogy vadast kéne készíteni és milyen jó ötlet gombával! Nagyon szeretem a gombát de olyan ritkán főzök vele..:)

Éva írta...

teller-cake: Nagyon finom volt, sőt még maradt, holnap egy kis tésztát főzök ki hozzá!

HajniZoli írta...

Mindig tanulok valami újat Nálad! Ez a vadas is nagyon finom lehet. Kipróbálandó!:-)

marisz57 írta...

Jaj, de szeretem!Én krumplis gombóccal szoktam tálalni.
Finom ebédetek volt, és holnap is az lesz!

Seffer Lilla írta...

A páromnak ez nagy kedvence lenne, ki fogom próbálni ha lesz egy kis időm.

Éva írta...

HajniZoli: Örülök hogy találsz olyat ami megnyeri tetszésedet! Egészségetekre!
marisz57: Krumplis gombóccal is finom lehet.Ma azért tésztát főzök ki hozzá!
Lilla: Kedvezzél neki , de most gondolom a kis Patricia leköt kellően!

Jutka írta...

Szeretem a vadas mártást bár régen készítettem. De jó, hogy írtál róla!