Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 tojássárgája+ 1 sárgája kenésre
5 dkg porcukor
8 dkg olvasztott vaj
3,5 dl tej
1 kávéskanál só
Elkészítése: 1 dl langyos tejbe tettem 1 mokkáskanál porcukrot és az élesztőt hagytam felfutni. Kimért lisztet tálba tettem közepébe mélyedést csináltam ebbe öntöttem bele a felfutott élesztőt majd körülötte lévő kevés lisztet szórtam rá kicsit elkevertem és letakarva hagytam pihenni 20'. Ezután tettem bele a tojássárgáját többi cukrot , csipet sót és a langyos tejjel elkezdtem dagasztani. Mikor már jól összeállt a tészta akkor apránként beledolgoztam az olvasztott vajat is. Addig dagasztottam még az edény szép tiszta lett és a tészta jó állagú sima, ekkor letakartam és addig kelesztettem még duplájára nőtt. Ekkor enyhén lisztes deszkán átgyúrtam majd három felé vettem és egyenként rudakat formáltam a tésztából amit végül hármas fonással összefontam úgy hogy a két végét a megfont tészta alá gyűrtem és egy vajjal kikent kisebb tepsibe pakoltam ahol még 20' pihentettem. Ekkor tojássárgájával lekentem és én vágott mandulával beszórtam. Előmelegített sütőben 200 fokon 40' sütöttem majd rácson hagytam kihűlni. Nagyon-nagyon finom kalács!(Több ember véleményét továbbítom:)
Jó étvágyat kívánok !
4 megjegyzés:
Gyönyörű - lehet, hogy az ünnepre én is megsütöm. Reggelire, vajjal, mézzel....hmmm.... jó lesz az.
aranyos fodorka köszi nem fogod megbánni mert nagyon finom!
aranyos fodorka egészségedre!
Gyönyörűséges! :)
Megjegyzés küldése