2015. december 30., szerda

Márványos kalács Blogkóstoló 26.fordulójára!

 A mostani forduló  háziasszonya Lívia és akitől  most kóstoltam Gabi! Amikor  nézelődtem a blogon megtetszett ez a kalács és még ünnepek előtt megsütöttem!
                                                                           

Hozzávalók:
40 dkg liszt/20 dkg finom+20 dkg rétes/
4 dkg porcukor
csapott kk.só
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája + 1 tojás sárgája kenni
8 dkg olvasztott vaj
mazsola
kakaópor
*
Elkészítése :A kétféle lisztet összekevertem. Tejet meglangyosítottam ebbe tettem a cukrot az élesztőt majd a liszthez öntöttem a tojással , mazsolával és a sóval együtt bedagasztottam közben apránként tettem hozzá az olvasztott vajat. Letakarva 40' pihentettem a tésztát. Ezután három részre vettem és egyenként kinyújtottam  cukorszóróba tettem a kakaóport és ezzel hintettem meg a tésztát majd feltekertem. Mikor mindhárom tésztával elkészültem összefontam és egy kenyérsütésre használt hosszúkás tepsit vajjal kikentem  ebbe tettem a tésztát ahol ismét 10' pihent. Sütőt bekapcsoltam a tésztát tojás sárgájával lekentem vágott mandula szemekkel megszórtam és 180 fokon 35' sütöttem. 
Ui: Érdekes mert Gabi ennél a bejegyzésénél említ egy másik technikával készült kalácsot amit viszont én is szoktam alkalmazni de  ezt a módszert hogy csak megszórni kakaóporral eddig még  nem  ismertem !  Sokkal  egyszerűbb és igen  finom ! Örülök  hogy  rátaláltam  erre a receptre és hogy  kipróbáltam!
(Igen régen volt az hogy férjuram nem bírta kivárni hogy  felvágjam a kalácsot  így megcsinálta helyettem, én lehet hogy másként vágtam volna:-))
Jó étvágyat kívánok!

4 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép a kalácsod! Jól jönne egy szelet a sok aprósüti mellé, ami még megmaradt karácsonyról :-)
Jó szilveszterezést és minden elképzelhető jót és szépet kívánok 2016-ra! Főleg sok-sok egészséggel!

marisz57 írta...

Jó választás volt ez a kalács! Szép is lett, meg finom is.Mi is nagyon szeretjük a kelt kalácsokat. :)

Éva írta...

Katalin örülök hogy tetszik. Ezt jóval karácsony előtt elkészítettem de lett gazdája lányomék elvitték!Köszönjük jókívánságodat viszont kívánok !
marisz57 köszi!

Fűszermánia írta...

Éva, nagyon szép lett a kalács :) Jót választottál, gyakran készítem ezt hol így, hol úgy variálva a kakaóval :)